Politiek

Zeeland eist duidelijkheid over verhuizing marinierskazerne naar Vlissingen

De provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen willen nog deze week duidelijkheid over komst van de marinierskazerne. Dat schrijven ze in een brief aan premier Mark Rutte en staatssecretaris Barbara Visser van Defensie.

In de brief staat dat het kabinet al in 2012 heeft besloten dat de kazerne vanuit Doorn naar Vlissingen verhuist. De provincie en gemeente zeggen dat ze nu van meerdere bronnen hebben gehoord dat de verplaatsing wordt afgeblazen.

Daarom willen ze voor het einde van de week uitsluitsel van het kabinet. “Wij gaan er vanuit dat u nog steeds achter de afspraken met ons staat”, valt te lezen in de brief. Het ministerie van Defensie zegt de brief te gaan lezen, maar kan nog niet beloven dat er deze week antwoord komt.

Mariniers zien verhuizing niet zitten

Het plan was om het Korps Mariniers van de verouderde kazerne in Doorn te verplaatsen naar een nieuw onderkomen in Vlissingen. De nieuwe Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne moest vanaf 2022 volledig in gebruik zijn. Dan zouden er 1800 militairen in Vlissingen moeten gaan wonen en werken.

Maar vorig jaar werd het besluit over de bouw van de kazerne keer op keer uitgesteld door staatssecretaris Visser. Mogelijk komt dat doordat veel mariniers het korps hebben verlaten omdat ze geen zin zouden hebben om naar Zeeland te verhuizen.

Lees ook: Mariniers en omwonenden tegen verhuizing van kazerne naar Vlissingen

In de brief staat dat de verplaatsing van de kazerne erg belangrijk is voor Zeeland. “Vanuit dit perspectief hebben we met u tal van overeenkomsten gesloten. Land is onteigend, mensen hebben hun huis moeten verlaten, een camping is verplaatst, er is gesaneerd en de infrastructuur is aangelegd.”

De provincie en gemeente zeggen dat ze zeer verrast zijn dat ze de afgelopen tijd door media zijn benaderd met vragen over de kazerne. Daarbij zou zelfs al een nieuwe locatie zijn genoemd voor de kazerne. Die zou nu moeten verhuizen naar Nieuw-Milligen, bij Apeldoorn.

Het ministerie wil niet zeggen of de verhuizing ter discussie staat. “Het besluit staat en het proces loopt”, zegt een woordvoerder. “We zullen contact opnemen met de gemeente en de provincie.”