Misdaad

Rechtszaak tegen Jos B. voorlopig uitgesteld vanwege corona

De rechtszaak tegen Jos B. wordt voorlopig niet inhoudelijk worden behandeld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het proces tegen de verdachte van de moord op Nicky Verstappen zou eigenlijk begin mei van start gaan.

Dat meldt de rechtbank in Limburg woensdag. Door de ingrijpende coronamaatregelen van het kabinet staat de rechtspraak in Nederland op dit moment op een lager pitje. Alleen urgente zaken worden nu behandeld en dat wordt zoveel mogelijk geprobeerd zonder fysieke zittingen.

Lees ook: Jos B. wil nog altijd niets zeggen over dood Nicky Verstappen

Teveel mensen in zaal

Dinsdag kondigde premier Mark Rutte aan dat de coronamaatregelen zijn verlengd tot en met zeker 28 april. De rechtbank in Limburg verwacht dat ook na deze datum er maatregelen zullen blijven gelden die invloed hebben op de manier waarop rechtszaken kunnen worden behandeld.

De rechtbank vindt dat in de zaak rond de moord op Nicky Verstappen een volwaardige behandeling moet plaatsvinden. Dat betekent onder meer dat verdachte Jos B., de familie van Nicky, de officieren van justitie en de advocaten fysiek aanwezig moeten zijn.

Uitgesteld tot najaar

Onder de huidige coronamaatregelen gaat dat volgens de rechtbank niet, omdat er dan teveel personen in de rechtszaal zijn. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt daarom uitgesteld. Verwacht wordt dat het proces tegen Jos B. in september of oktober alsnog kan beginnen.

Op 6 mei zal er nog wel een nieuwe een pro-formazitting worden gehouden, waarin de zaak nog niet inhoudelijk behandeld zal worden.

Limburger Jos B. wordt verdacht van het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van de toen elfjarige Nicky. De jongen uit Heibloem verdween in augustus 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop gevonden.