140.000 jongeren online gepest: er werden app-groepen aangemaakt om Yesmine te pesten

Van de jongeren tussen 12 en 25 jaar is 5 procent vorig jaar weleens online gepest, gestalkt of bedreigd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dat betekent dat ongeveer 140.000 jongeren online gepest worden. Meisjes worden twee keer zo vaak lastig gevallen als jongens, 7 om 3,6 procent. Zij hebben meer te maken met online stalking, roddels, of pestgedrag. Ook gaat het bij meisjes vaker om seksueel getinte incidenten.

Meedogenloos getreiterd

Yesmine (13) uit Naarden kan er over meepraten. Op haar vorige school werd ze meedogenloos getreiterd door haar schoolgenootjes. Overstappen naar een andere school had geen effect, ook daar ging het pesten door. Er werden zelfs speciale app-groepen aangemaakt met als doel Yesmine zwart te maken.

Yesmine vertelt haar heftige verhaal tegen Hart van Nederland
(Tekst gaat verder onder video)

Beschadigd door online pesten

Gelukkig gaat het nu goed met Yesmine. Ze heeft vriendinnen op school en wordt niet meer gepest. Jongeren voelen zich vaak emotioneel beschadigd als ze online zijn lastig gevallen.

Ongeveer de helft van de gepeste jongeren denkt regelmatig terug aan het pesten, is er boos over of slaapt slecht. Toch vinden ze meestal niet dat ze slachtoffer zijn van een misdrijf, aldus de onderzoekers. Slechts een op de twintig doet aangifte bij de politie.

Redactie/ANP