Gezondheid

Nederlanders vinden een bruin kleurtje aantrekkelijk, maar gaan niet onder de zonnebank

Op Wereldkankerdag komt de vooraanstaande kankerexpert Peter Huijgens met een dringende oproep: verbied zonnebanken. Toch ziet de helft van de Nederlanders dat niet zitten, blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 1600 mensen.

Het aantal Nederlanders met huidkanker is de laatste jaren explosief toegenomen. Vorig jaar kregen bijna 73.000 landgenoten te horen dat ze huidkanker hebben. Om het aantal nieuwe kankergevallen omlaag te krijgen, wil Huijgens zonnebanken verbieden. De Tweede Kamer ziet alleen niets in zo’n verbod.

Lees ook: Kankerexpert waarschuwt: ‘Zonnebanken zouden verboden moeten worden’

Verbod niet nodig

Ook Nederlanders zijn niet te porren voor een zonnebankverbod. Bijna de helft (49 procent) van de deelnemers aan Wat vindt Nederland vindt dat mensen gewoon naar de zonnestudio moeten kunnen gaan. Een derde zegt wel voor een verbod te zijn.

Maar hoe vaak kruipen we eigenlijk onder de zonnelampen? Opvallend weinig, zo blijkt het uit onderzoek. 84 procent van de ondervraagden zegt nooit naar een zonnestudio te gaan. 10 procent gaat soms en slechts 1 procent is wekelijks onder de zonnebank te vinden.

Bruin kleurtje aantrekkelijk?

Hoewel we bijna niet naar de zonnestudio gaan, vinden we een bruin kleurtje bij lichte mensen wel mooi. 55 procent van de ondervraagden zegt het aantrekkelijk te vinden. Drie op de tien Nederlanders vindt dat niet.

En hoe zorgen we voor een tintje als we niet onder de zonnebank duiken? 1 procent gebruikt weleens een spray tan om bruin te worden, 10 procent smeert soms een zelfbruinende crème op. Maar het grote deel van Nederland vertrouwt op Moeder Natuur: 70 procent laat de zon haar werk doen.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.