In welke gemeenten stijgen de woonlasten het meest dit jaar? En waardoor komt dat?

Veel huurders en huiseigenaren moeten in 2020 fors meer gemeentelijke woonlasten betalen, voor het tweede jaar op rij. Dat concludeert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) op basis van onderzoek naar de veertig grootste gemeenten. In Apeldoorn stijgen de woonlasten het meest, terwijl die juist dalen in Arnhem.

Huizenbezitters moeten gemiddeld ruim 4 procent meer gemeentelijke woonlasten betalen dan vorig jaar, huurders ruim 5 procent. De toename is net iets groter dan in 2019, toen de woonlasten het sterkst stegen in ruim tien jaar. De onderzoekers hebben telkens gekeken naar huishoudens met meerdere bewoners.

Kosten afval omhoog

Huurders in Apeldoorn, Westland, Eindhoven en Oss zien de gemeentebelastingen het meest stijgen. In al deze gemeenten gaat vooral de afvalstoffenheffing sterk omhoog. Bewoners van het Westland moeten daarnaast ook veel meer rioolheffing betalen. In Assen en Arnhem gaan de woonlasten juist omlaag.

De rekening van huiseigenaren gaat het meest omhoog in Apeldoorn, Westland en Leiden. Dat komt vooral doordat de afvalheffing omhoog gaat. In Westland en Leiden stijgt ook de rioolheffing flink. Daarnaast gaat in Apeldoorn en Leiden de onroerendezaakbelasting (ozb) omhoog. Alleen in Arnhem zijn huiseigenaren minder kwijt aan gemeentebelastingen.

De afvalstoffenheffing zal in meerdere gemeenten stijgen omdat het Rijk de afvalstoffenbelasting vorig jaar sterk verhoogde. Veel gemeenten betaalden de kosten hiervan vorig jaar nog uit hun reserves, maar leggen de rekening nu neer bij huishoudens.

Huurders: relatief meest gestegen
Apeldoorn+ 29,4 procent+ 99,92 euro
Westland+ 17,5 procent+ 70,56 euro
Eindhoven+ 17,1 procent+ 70,56 euro
Huurders: relatief sterkst gedaald
Arnhem– 3,7 procent– 11 euro
Assen– 1,2 procent– 4,66 euro
Amsterdam0 procent
Huiseigenaren: relatief meest gestegen
Apeldoorn+ 17,4 procent+ 124,97 euro
Westland+ 9,7 procent+ 75,30 euro
Leiden+ 8,4 procent+ 67,87 euro
Huiseigenaren: relatief minst gestegen/sterkst gedaald
Arnhem– 2,2 procent– 16,69 euro
Ede+ 0,7 procent+ 4,99 euro
Delft+ 0,8 procent+ 6,82 euro

Lees het hele rapport van COELO via hun site.