Dieren

Wolf uit Alpengebied zwerft rond in zuidoosten van Brabant

Een mannetjeswolf uit de Frans-Italiaanse Alpen zwerft sinds eind maart door het zuidoosten van Brabant en door Noord-Limburg. Deze wolf heeft behalve schapen ook een kalf van de Schotse hooglanders bij Someren aangevallen.

Het is voor het eerst dat een dier uit alpiene streken Nederland bereikt. Dat zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere wolvenschade afhandelt.

De wolf uit de Alpen is een ander dier dan de zwerfwolf uit Duitsland, die vorige maand tientallen schapen aanviel in de omgeving van Heusden. Deze wolf is volgens BIJ12 ondertussen doorgelopen naar België.

Lees ook: Schapenboer Jos is woest na 43 doodgebeten schapen: ‘Die wolf en ik kunnen in Nederland niet samenzijn’

Voor het eerst een kalf aangevallen

DNA van de alpiene wolf is voor het eerst aangetroffen op dode schapen bij Boekel en Made. Daarna is het dier doorgelopen naar het zuidoosten van Brabant, waar hij sinds 28 maart sporen achterlaat. Hij heeft onder meer in Well, Nederweert, Sterksel en Heeze schapen gedood.

Lees ook: Op beeld vastgelegd: wolf in Vlijmen valt schapen aan in de wei

Voor het eerst werd in Nederland ook een kalf gedood door deze wolf. Het dier kon dat kalf aanvallen, omdat een groepje kalveren in een afgelegen wei zonder wolfwerende hekken stond.

Goed voor de genetische variatie

Wolvenkenners zijn blij dat een wolf uit de Frans-Italiaanse Alpen Nederland heeft bereikt. Tot nu toe kwamen alle wolven in Nederland uit roedels in Duitsland en Oost-Europa. Het is goed voor de genetische variatie dat er dieren uit heel andere populaties opduiken. In België zitten ook drie wolven van alpiene afkomst, aldus BIJ12.

ANP