Lifestyle & Entertainment

Windows 7 wordt niet meer ondersteund, wat nu?

Microsoft stopt vanaf dinsdag met de ondersteuning van Windows 7. Dat betekent dat gebruikers geen software-updates of hulp meer krijgen voor het besturingssysteem.

Windows 7 werd in 2009 geïntroduceerd. Sinds 2015 bracht Microsoft alleen nog beveiligingsupdates uit voor het besturingssysteem, maar ook daar is het techbedrijf nu mee gestopt. Het gevolg? Nieuwe beveiligingslekken worden niet meer gedicht, anti-virussoftware wordt niet meer bijgewerkt en systemen zijn niet langer beschermd tegen kwaadwillenden.

Waarschuwingsmelding

Sinds maart vorig jaar krijgen Windows 7-gebruikers een melding te zien bij het opstarten waarin wordt gewaarschuwd voor de beëindiging van de ondersteuning. Toch heeft die melding niet iedereen aangezet tot actie, want het besturingssysteem is tien jaar na dato nog altijd razend populair.

In Nederland draait 15% van alle pc’s nog op Windows 7. Het is daarmee naast Windows 10 de meest gebruikte Windows-versie. Wereldwijd staat Windows 7 op ruim een kwart (27%) van alle computers geïnstalleerd.

Veel organisaties nog niet over

Ruim een derde van alle Nederlandse gemeenten werkt nog (deels) met Windows 7, zo blijkt uit een rondgang van techsite Tweakers onder 344 gemeenten. Van 144 gemeenten is onduidelijk met welk besturingssysteem ze werken.

Een groot aantal scholen, zorginstellingen en bedrijven zijn ondanks de dreiging ook nog niet overgestapt. In tegenstelling tot consumenten is een upgrade naar het moderne Windows 10 voor hen namelijk niet gratis, waardoor overstappen een dure grap wordt. Bovendien gebruiken sommige bedrijven bepaalde software die niet werkt met een nieuwere versie van Windows.

Speciaal voor deze bedrijven biedt Microsoft een betaald ondersteuningsprogramma om ze meer tijd te geven om de overstap naar Windows 10 te maken.

Welke Windows-versie gebruik ik?

Om te achterhalen welke versie van Windows je gebruikt, volg je onderstaande stappen:

 1. Open Windows Verkenner
 2. Ga naar ‘Computer’ of ‘Deze computer’
 3. Klik op de rechtermuisknop en kies voor ‘Eigenschappen’. In dit venster verschijnt de naam en versie van het besturingssysteem.

Gebruik je al Windows 10? Dan is alles in orde! Zorg er wel voor dat je software up-to-date blijft. Gebruik je een andere Windows-versie? Volg dan onderstaande stappen.

Hoe kan ik upgraden naar Windows 10?

Microsoft adviseert gebruikers van Windows 7 (of lager) om over te stappen op een nieuwe computer met Windows 10. Toch hoef je nu niet direct naar de winkel te rennen om een nieuwe computer aan te schaffen. Computers die zijn verkocht met een licentie voor Windows 7, 8 en 8.1 kun je in veel gevallen gratis upgraden naar Windows 10. Dat doe je als volgt:

 1. Ga naar deze website
 2. Klik op ‘Hulpprogramma nu downloaden’
 3. Open het hulpprogramma en klik op ‘Deze pc nu bijwerken’. Volg de stappen en je computer wordt bijgewerkt naar de nieuwste versie van Windows 10

Een andere computer upgraden
Je kunt er ook voor kiezen om met het hulpprogramma een installatieschijf te maken voor een andere computer die je wilt upgraden. Bijvoorbeeld wanneer de pc die je wilt upgraden niet is verbonden met het internet of wanneer je een schone installatie van Windows 10 wilt uitvoeren.

 1. Open hulpprogramma
 2. Selecteer de optie ‘Installatiemedia (USB-stick, dvd of ISO) voor een andere pc maken’
 3. Selecteer de gewenste taal en versie
 4. Kies in de volgende stap voor ‘USB-flashstation’
 5. Sluit een lege USB-stick (minstens 8GB) aan op de computer en selecteer de USB-stick in de stationslijst.
 6. Klik daarna op ‘Volgende’. Het installatiemedium wordt aangemaakt. Klaar? Klik dan op de knop ‘Voltooien’. De USB-stick is klaar voor gebruik.

Ik kan niet upgraden naar Windows 10, wat nu?

Als je computer te oud is voor een upgrade naar Windows 10, is het kopen van een nieuwe pc de enige optie om Windows op een veilige manier te blijven gebruiken. Nog niet toe aan een upgrade? Of gebruik je software die alleen werkt met Windows 7 (of ouder)? Gebruik je pc dan alleen nog zonder internetverbinding. Daarmee beperk je de veiligheidsrisico’s tot een minimum.