112

Voorman Viruswaarheid doet aangifte van mishandeling bij mondkapjesprotest

Voorman Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid heeft donderdag aangifte gedaan tegen een Rotterdamse agent wegens mishandeling. Hij zegt dat de agent hem woensdag tijdens het mondkapjesprotest in de havenstad zo ruw bij zijn bovenarm heeft gegrepen dat hij er een blauwe plek aan overhield.

Engel was naar eigen zeggen een confrontatie tussen de politie en de demonstranten aan het filmen toen de agent hem hardhandig bij zijn arm greep. Over het voorval tussen de agent en de voorman van Viruswaarheid kon de politie donderdag niets zeggen.

Mondkapjesprotest gestopt

Sinds woensdag geldt er in Rotterdam een lokale mondkapjesplicht in een paar winkelgebieden en -centra. Een groep van ongeveer zestig demonstranten hield in de loop van de dag een demonstratie tegen mondkapjes. Ze weigerden daarbij om een mondkapje op te zetten.

Lees ook: Mondkapjes vanaf vandaag verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam

De protestactie begon op het Schouwburgplein en was niet aangekondigd. De betogers waren van plan om via de Korte Lijnbaan en Lijnbaan naar het Rotterdamse stadhuis te lopen. De groep liep ondanks de verschillende waarschuwingen toch het mondkapjesgebied in.

Boete van 95 euro

Halverwege de Korte Lijnbaan werden ze tegengehouden door agenten en werden zij nog een keer gewaarschuwd en gevraagd om het gebied te verlaten of een mondkapje op te zetten. Dertig demonstranten gaven hier geen gehoor aan. De sfeer was volgens de politie zelfs even grimmig. Uiteindelijk kon de groep worden weggestuurd.

Dertig betogers krijgen een boete omdat ze weigerden een mondkapje te dragen in een gebied waar dat verplicht is. Ze kunnen een prent van 95 euro verwachten.

ANP