112

Man beschiet foto van Wilders: 'Vrijheid van meningsuiting'

Geert Wilders gaat aangifte doen vanwege een filmpje dat verschenen is op Dumpert, dat laat een woordvoerder van de PVV weten. In het filmpje is te zien dat een man met een pistool meerdere malen schiet op een foto van de PVV-leider.

Op het filmpje zegt een man in de camera: “Dit is vrijheid van meningsuiting” en richt het pistool daarna op de foto van Wilders. Wilders heeft het filmpje ook gedeeld op zijn account op Twitter met daarbij de tekst: “Ziek.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt niet op bedreiging en beveiliging van personen in te gaan. Wilders wordt vanwege bedreigingen al lange tijd beveiligd.

Ondergedoken

Sinds de moord door een moslimextremist op de Franse docent Samuel Paty, die een spotprent van de profeet Mohammed gebruikte in een les over vrijheid van meningsuiting, zijn er ook in Nederland spanningen. Een leraar van het Rotterdamse Emmauscollege zit ondergedoken na bedreigingen omdat hij een spotprent van cartoonist Joep Bertrams in zijn lokaal had.

Die tekening van een onthoofde man in een Charlie Hebdo-shirt, die zijn tong uitsteekt naar een jihadist met een bebloed zwaard in de hand, hing overigens al jaren in het klaslokaal. Leerlingen plaatsten foto’s van de cartoon verontwaardigd op social media nadat zij zeiden de profeet Mohammed erin te zien, waarna de leraar werd bedreigd.

Lees ook: Twee tieners aangehouden om bedreiging ondergedoken docent

Drie verdachten, een van 17 en twee van 18 jaar, zijn aangehouden wegens bedreiging en opruiing. Ook een leraar maatschappijleer in Den Bosch is bedreigd na het tonen van een Mohammed-cartoon.

ANP