Politiek

Officier van justitie in zaak Akwasi werkte met KOZP-voorman, OM voorziet geen problemen

Officier van justitie Jacobien Vreekamp, die namens het Openbaar Ministerie (OM) de beslissing ondertekende om rapper Akwasi niet te vervolgen, werkte tot voor kort samen met Kick Out Zwarte Piet (KOZP)-activist Mitchell Esajas. Tot 20 juli zaten beiden in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

Woordvoerder van het OM bevestigt de berichtgeving, maar voorziet geen probleem. “De officier heeft de kwestie besproken in overleg met meerdere officieren. Het is niet zo dat dit een individuele beslissing is”, laat een woordvoerder weten aan Hart van Nederland. “De casus wordt intern besproken, uiteindelijk is voor deze afdoening gekozen.”

Huidig voorzitter Denise Eikelenboom van MDRA bevestigt op Twitter dat Vreekamp voorzitter was tot 20 juli. Zowel Vreekamp en Esajas zijn die datum teruggetreden.

Lees ook: Rapper Akwasi niet vervolgd voor ‘opruiende’ uitspraak over Zwarte Piet

Twijfel aan objectiviteit

Wilders twijfelt aan de objectiviteit van de officier van justitie Jacobien Vreekamp. Hij reageert op Twitter op de berichten. “Als dit waar is dan is het OM corrupter dan corrupt. En dan gaan we Rutte daarover op de grill leggen komende week”, schrijft hij zaterdag daarover op het sociale medium. Eerder sprak Wilders over de zaak dat het om totale willekeur gaat.

Tijdens de Black Lives Matter- demonstratie op 1 juni nam Akwasi het woord.  “Op het moment dat in november dat ik een Zwarte Piet zie trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht”, zei de rapper toen. Volgens het OM was de uitspraak ‘opruiend’ en daarom strafbaar. Akwasi deed later echter afstand van zijn uitspraken. Daarom werd besloten de zaak voorwaardelijk te seponeren.