Sport

Wielrenner Fabio Jakobsen geeft teken van leven na horrorcrash

“De afgelopen twee maanden hebben in het teken gestaan van mijn herstel, na de crash in de ronde van Polen.”, zo laat wielrenner Fabio Jakobsen donderdag weten op Instagram.

Begin augustus raakte de 23-jarige sprinter van de Belgische ploeg Deceuninck – Quick-Step zwaargewond bij een horrorcrash vlak voor de finish. Hij probeerde met zo’n 80 kilometer per uur Dylan Groenewegen in te halen, die hem daarbij belemmerde en zelfs een elleboog zou hebben gegeven. Jakobsen kwam ten val en belandde in de hekken.

Wonder

Het is een wonder te noemen dat hij het heeft overleefd en niet alles heeft gebroken bij zijn val. De renner had vooral zware verwondingen aan zijn gezicht. Op de foto bij het Instagrambericht staat hij met zijn rug naar de camera.

Artikel gaat verder onder het Instagrambericht:


View this post on Instagram

The past 2 months have been dominated by my recovery after my crash in the Tour of Poland. First of all, I had to recover from my brain contusion and other bruises/injuries for a long time. The wounds/scars on my face are healing up well. I would like to thank all the staff of the LUMC and in particular Dr. H. Locher and M. Hendriksma for the good care these past months. On October 8, I will undergo a second surgery to reconstruct my face/mouth. The surgery takes place at Radboud UMC Nijmegen and I am in the hands of Prof. Dr. S. Bergé and Prof. Dr. G. Meijer. The surgery involves placing bone, taken from my pelvic crest, in my upper and lower jaw, because a lot of bone is missing there. This bone will have to heal for several months. After that, another surgery will take place to put implants in my jaw so that I can get new teeth, as I lost them during my crash.

A post shared by Fabio Jakobsen (@fabiojakobsen) on

De coureur werd twee dagen in een kunstmatige coma gehouden en is vijf uur lang geopereerd in een Pools ziekenhuis. Een week later mocht hij naar huis om te starten met zijn revalidatie. “Eerst heb ik lang moeten herstellen van mijn hersenschudding en andere kneuzingen en verwondingen. De wonden en littekens op mijn gezicht helen goed”, meldt Jakobsen op Instagram.

Nieuwe operaties

Volgende week wordt Jakobsen voor de tweede keer geopereerd om zijn gezicht en zijn mond te herstellen. In het Nijmeegse Radboud UMC nemen de chirurgen een stukje bot uit zijn bekken en dat wordt in zijn boven- en onderkaak geplaatst  “…omdat er een hoop bot weg is daar”, aldus de wielrenner.

Hierna zal het meerdere maanden duren voordat het bot is geheeld. Daarna volgt er nóg een operatie, dit keer om implantaten aan te brengen in zijn kaak om een nieuw gebit te krijgen. Jakobsen raakte al zijn tanden kwijt door de horrorcrash.

Onderzoek naar crash

De Poolse justitie onderzoekt de crash met de twee Nederlandse wielrenners. Dylan Groenewegen kwam direct na de finish ook ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. Hij werd gediskwalificeerd voor het veroorzaken van het ongeluk. De internationale wielrenunie UCI onderzoekt de zaak ook.

Onder het Instagrambericht staan honderden reacties om Jakobsen geluk te wensen met het herstel.  De wielrenner bedankt in het bericht ook het Leids Universitair Medisch Centrum voor hun goede zorgen van de afgelopen maanden.