Gezondheid

Veel Nederlanders willen zich niet snel laten testen, een deel wil juist liegen voor een test

Ongeveer een op de drie Nederlanders wil zo snel mogelijk worden getest op het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland onder meer dan 4100 mensen.

Vanaf maandag kan iedereen met een doorverwijzing van de GGD zich laten testen. Meer dan de helft (58 procent) van de ondervraagden zegt het niet belangrijk te vinden om snel getest te worden. 10 procent geeft aan het niet te weten of geen mening te hebben.

Gevoel van zekerheid

Verder maakt het onderzoek duidelijk dat mensen meer geneigd zijn om zich te laten testen naarmate ze ouder worden. Waar een kwart van de jongeren onder de dertig zegt snel een coronatest te willen, is dat bij vijftigplussers al opgelopen tot 35 procent.

Nederlanders die aangeven getest te willen worden, doen dat vooral voor een gevoel van zekerheid (68 procent). Ongeveer een tiende zegt uit angst voor het coronavirus een test te willen. Ze nemen dus liever het zekere voor het onzekere. Een klein deel (8 procent) van de ondervraagden geeft aan een test te willen omdat ze coronaklachten hebben.

Liegen voor een test

Veel mensen die getest willen worden komen daar helemaal niet voor in aanmerking. Alleen als je voldoende klachten hebt, krijg je een doorverwijzing van de GGD. Om toch een test af te dwingen geeft 10 procent aan bereid te zijn te liegen over klachten. Een overgrote deel (88 procent) zegt niet zo ver te willen gaan.

Deze coronateststraat in Rotterdam maakt zich klaar voor als iedereen zich vanaf maandag mag laten testen

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.