Weer & Verkeer

Weginspecteurs zijn leven niet zeker: wekelijks ernstige incidenten

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat hebben wekelijks te maken met zware incidenten. Dat blijkt uit cijfers van de dienst die zaterdag naar buiten zijn gekomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanrijdingen met inspecteurs of hun auto’s.

In 2019 waren er 57 meldingen van incidenten tegen weginspecteurs, tegenover 48 in 2016. Zo werden er het afgelopen jaar zeven auto’s en motoren aangereden en tien pijlwagens. Ook werd een weginspecteur zelf aangereden, iets wat in vorige jaren niet voorkwam.

Weginspecteurs aangevallen

Ook hebben weginspecteurs veel te maken met agressief gedrag. In veertien gevallen waren weggebruikers verbaal agressief. Acht keer werden ze zelfs fysiek aangevallen, waarbij inspecteurs in een aantal gevallen ook gewond raakten.

Rijkswaterstaat is al langer bezig om het gevaar voor hun weginspecteurs onder de aandacht van de weggebruiker te brengen. Vorige maand begon de campagne ‘nietvoorniX’, om automobilisten duidelijk te maken dat rode kruizen niet genegeerd mogen worden.

‘Veilig kunnen werken’

“Wij werken keihard om de veiligheid van anderen te garanderen,” zegt Suzanne Maas van Rijkswaterstaat tegen Hart van Nederland. “Daarom willen wij dus ook graag zelf veilig ons werk kunnen doen.”

Het aantal incidenten lag in 2019 lager dan in 2018, toen een record van 75 meldingen werd neergezet. Vooral het aantal aanrijdingen met inspectieauto’s nam af, van achttien naar zeven.