Weer & Verkeer

Nederlanders vertikken het om auto te laten staan door hoge brandstofprijs

Gaan we een nieuw record aan de benzinepomp breken? De accijnzen gingen met de jaarwisseling al omhoog, maar door spanningen in Midden-Oosten kan de brandstofprijs nog verder oplopen. Nergens in Europa wordt meer betaald voor benzine dan in Nederland.

Reden genoeg om over de grens te tanken. Of om helemaal niet meer met de auto te gaan. Maar uit onderzoek van Want vindt Nederland blijkt dat de meeste Nederlanders het vertikken om de auto te laten staan.

Zeker niet van plan

Ruim 3700 mensen hebben dinsdag hun mening gegeven. Daarvan hebben er ruim 3200 beschikking over een voertuig. De meeste mensen zijn zeker niet van plan om de auto te laten staan: 76 procent van de autobezitters zegt de auto nog net zo vaak te pakken. 23 procent van de automobilisten zegt de auto wel wat vaker te laten staan door de verhoogde brandstofprijs.

Als je de auto dan wel laat staan, wat zou dan een goed alternatief zijn om van A naar B te komen? Een groot deel van deelnemers heeft de voorkeur voor de fiets (41 procent). Voor de langere ritjes krijgt de elektrische auto (16 procent) en het openbaar vervoer (13 procent) de voorkeur.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.