Weer & Verkeer

Eerste warmterecord van 2020? Woensdag wordt het 13 graden

Het eerste warmterecord van 2020 staat gepland op woensdag. Volgens de verwachting van Weer.nl loopt de temperatuur dan op tot zo’n 13 graden. Daarmee is het 8 graden warmer dan gebruikelijk in januari.

Het oude warmterecord stamt uit 2011. Toen werd het op 12 graden op 8 januari. “Daar gaan we dus waarschijnlijk iets overheen”, zegt weerman Jordi Huirne van Weer.nl. “Ook het landelijke warmterecord van 12,9 graden in Westdorpe uit 2007 gaan we waarschijnlijk verbreken.”

Volgens de weerman zegt een dagrecord niet zoveel, maar de verhouding tussen koude- en warmterecords juist wel. “Vorig jaar telden we maar liefst veertien warmterecords tegen één kouderecord. Ook dit jaar zullen in het opwarmende klimaat nog veel meer warmterecords volgen.”

Warme lucht uit zuiden

De zachte temperaturen van de afgelopen weken kunnen worden verklaard door de aanvoer van warme lucht vanuit de Canarische Eilanden. Dat heeft ervoor gezorgd dat het deze winter in De Bilt nog maar acht keer gevroren heeft. Ook is de winter ruim 2 graden warmer dan gemiddeld.

De komende dagen gaat daar geen verandering in komen. De temperaturen lopen verder op, woensdag kan het in het binnenland zelfs 13 graden worden. Normaal is het rond deze tijd van het jaar een graad of 5.

Ook donderdagnacht daalt de temperatuur nauwelijks en blijft het ruim 10 graden. Normaal gesproken ligt de minimumtemperatuur in januari rond het vriespunt. Overigens kan het deze maand nog een stuk warmer worden. Zo steeg de temperatuur in 1947 in Maastricht naar 16,5 graden.

Koufront komt eraan

Toch hoeven we volgens Huirne niet op lenteachtig weer te rekenen. “Woensdag hebben we veel bewolking en perioden met regen. Donderdag kan het nog wat harder regenen, maar in de middag breekt op sommige plaatsen ook de zon door. Wel gaat het stevig waaien. Eerder herfstweer dus.”

Erg lang kan er overigens niet genoten worden van het warme weer. Vanaf donderdagmiddag trekt er een koufront over Nederland, waardoor de temperatuur snel daalt.

Voor de weersverwachting, ook per regio, kan je terecht op Weer.nl.

Foto: Pexels