Wachtrij CBR voor gezondheidsverklaring ouderen wordt steeds langer

De wachtrij bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) voor een gezondheidsverklaring wordt langer. Mensen die ouder zijn dan 75 jaar hebben het papiertje nodig om hun rijbewijs te verlengen.

Het CBR meldt dinsdag dat het aantal ouderen dat moet wachten in januari voor het eerst in vier maanden is gegroeid. In die maand had het rijvaardigheidsbureau bijna 173.000 aanvragen in behandeling. Een maand eerder waren dat er 155.000. Het aantal nieuwe aanvragen verdubbelde.

Doorrijden met oude rijbewijs

Vorig jaar groeide de wachtrij snel en dat leidde tot klachten van ouderen die daardoor niet achter het stuur konden. Het CBR staat daarom sinds december toe ze en jaar lang mogen blijven doorrijden met hun oude rijbewijs. Wel moeten ze een aanvraag voor hebben ingediend en aan een aantal voorwaarden voldoen.

Ongeveer 100.000 ouderen maken gebruik van de regeling. Het gevolg is wel dat hun rijbewijs alleen in Nederland blijft en ze dus niet in het buitenland mogen rijden. Veel 75-plussers zien dat als een nadeel.

Lees ook: Cor (79) mag straks niet meer in het buitenland rijden van het CBR, maar hij woont in een grensdorp

Steeds vroeger aanvragen

Het CBR zegt dat dit veel mensen ertoe aan heeft gezet om de gezondheidsverklaring aan te vragen, hoewel de verloopdatum van hun rijbewijs soms nog ver in de toekomst ligt. Hierdoor wordt de wachtrij langer.

Verwacht wordt dat de stapel aanvragen aan het eind van dit jaar weer op het oude niveau ligt, als ouderen niet steeds vroeger een gezondheidsverklaring aanvragen.

ANP