Weer & Verkeer

Dit is waarom er nog geen sneeuw ligt

Slecht nieuws voor sneeuwliefhebbers: ook de komende tijd gaat het niet sneeuwen. Dat betekent gelijk dat er tot half januari nog geen vlokje sneeuw is gevallen, een unieke gebeurtenis. Sinds het begin van de metingen is dit nog nooit gebeurd.

“Gemiddeld over het land staat de teller deze winter op nul sneeuwdagen”, laten de meteorologen van weer.nl weten. “In het noordoosten heeft het op 13 december op een enkele plek gesneeuwd, alleen bleef deze niet liggen.”

Sneeuwdagen

Normaal gesproken telt Nederland rond half januari al elf dagen sneeuwdagen. “Vaak is het dan ook al tijdelijk goed wit geweest. Meestal valt de eerste sneeuw in november, maar in zeldzame gevallen al in oktober.”

Lees ook: Muggen steeds actiever door warme weer en dat kan gevaarlijk worden

Deze winter ligt er dus nog niets. Iets wat volgens weer.nl sinds 1901 nog nooit eerder is gebeurd. Zelfs in extreem zachte winters viel er in november of december op veel plaatsen al wat sneeuw. In sommige gevallen bleef deze sneeuw ook al goed liggen.

Een reden voor het uitblijven van sneeuw is de opwarming van de aarde. Deze eeuw ligt de wintertemperatuur al bijna 2 graden hoger dan de wintertemperatuur in de vorige eeuw. “Omdat de basis warmer is geworden, verdwijnen in de meest zachte winters ook de kleine prikjes winterkou”, leggen de meteorologen uit.

Tweede helft winter

Over de tweede helft van de winter kunnen de meteorologen nog niet veel zeggen. Op dit moment komt de wind uit het zuidwesten, deze wind zorgt voor zeer zachte lucht vanaf de Canarische Eilanden en Spanje.

“Vroeger kwamen deze hardnekkige zachte stromingen ook voor, maar was het tussendoor nog steeds koud genoeg voor wat sneeuw. Door de opwarming van het klimaat is het nu dus in hetzelfde type winters te warm geworden voor sneeuw.”

Op dit moment ziet het er niet naar uit dat de wind gaat draaien, waardoor er koudere luchtstromen komen. “Maar in het verleden zagen we dat het soms snel kan gaan. De winter van 2012 verliep ook tot half januari erg sneeuwarm, maar eind januari viel regionaal sneeuw en in februari volgde nog meer sneeuw en hadden we uiteindelijk zelfs een koudegolf.”