Misdaad

Peter Putker vrijgesproken van ‘zeilbootmoord’ op echtgenoot in Colombia

De rechtbank in Utrecht heeft de 65-jarige Peter Putker vrijgesproken van het doden van zijn vrouw, de 54-jarige Durdana, op hun zeiljacht. Dat gebeurde in september 2015, toen het schip lag afgemeerd in een baai bij het Colombiaanse eiland Isla Grande.

De rechtbank vindt dat er geen overtuigend bewijs is geleverd voor de schuld van Putker. De uitspraak leidt tot opluchting bij de familie. Met tranen in hun ogen verlieten ze de rechtszaal.

‘Gedood door piraten’

De rechtbank heeft in een uitvoerig gemotiveerd vonnis uiteengezet dat er naar haar mening geen overtuigend bewijs is geleverd voor de schuld van Putker. De rechtbank heeft in een aantal onderdelen van het onderzoek bevestiging gevonden voor de verklaring van Putker, die heeft gesteld dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een overval door piraten.

Het Openbaar Ministerie beschuldigde Putker ervan dat hij zijn vrouw op 19 september 2015 heeft gedood, aan boord van hun jacht ‘Lazy Duck’. Het schip lag op dat moment afgemeerd in een baai bij het Colombiaanse eiland Isla Grande. Peter en zijn vrouw Durdana waren al geruime tijd bezig met een wereldreis. Het OM, dat het piratenscenario niet geloofwaardig vond, had acht jaar cel tegen Putker. geëist. Tijdens het proces heeft de officier van justitie aangegeven dat hij met het bewijs heeft “geworsteld”. Niettemin lag er volgens het OM genoeg om tot een veroordeling wegens doodslag te komen.

Verhaal van Putker op meerdere punten ‘authentiek’

Putker heeft altijd ontkend iets met de dood van zijn vrouw te maken hebben gehad. De rechtbank stelde vast dat Putker zijn verklaring weliswaar een enkele maal heeft bijgesteld, maar dat hij op essentiële onderdelen consistent is geweest.

De rechtbank vond onder meer in forensische sporen bevestiging voor het verhaal van Putker. Ook acht zij de verklaring van Putker op een aantal punten “authentiek”. Een motief is van meet af aan onzichtbaar gebleven, stelde de rechtbank. Putker en zijn vrouw hadden een liefdevolle relatie. Er was geen enkele aanwijzing voor een conflictsituatie en Putker stond bekend als allesbehalve gewelddadig.

Vergelijkbare overvallen in de regio

Het OM had als verdachte elementen onder meer opgevoerd dat de overvallers slechts een beperkte buit hadden meegenomen en dat zij geen sporen hadden achtergelaten. De rechtbank weerlegde die bezwaren. Een overval loopt niet altijd zoals gepland en veel van de waardevolle spullen aan boord van het jacht waren zwaar, ingebouwd of niet snel te vinden.

In het toilet is wél een spoor gevonden dat doet vermoeden dat er anderen op het schip zijn geweest. De rechtbank merkte ook op dat er meerdere overvallen in de regio hebben plaatsgevonden, ook op een zeiljacht. Ook toen was de buit beperkt.