112

Piet was goed bevriend met omgekomen gezin uit Duiven: 'Niet te bevatten'

Veel ongeloof maandag in het Gelderse Duiven toen bleek dat de fatale woningbrand van vrijdagochtend een gezinsmoord was. Een 64-jarige man, een vrouw van 58 en hun 20-jarige dochter kwamen daarbij om het leven.

Piet van de Veerkens uit Zaandam leerde het gezin goed kennen via de Dutch American Vanclub, een club voor mensen die een passie voor Amerikaanse camperbusjes delen. Hij kan nog maar amper bevatten wat er is gebeurd.

‘Echt een top Hollands wijf’

“Jan was de doener. Klein mannetje, altijd een doener”, vertelt Piet tegen Hart van Nederland. “Lenie was echt een top Hollands wijf, zoals wij dat noemen. Altijd gezellig, lekker shaggie draaien, bakje koffie, even lekker genieten. Als we aan tafel zaten met diverse mensen, even lekker wat eten.”

“Gewoon een topwijf, dat is ongelooflijk”, vervolgt hij. “En hun dochter ook. Daarom is het niet te bevatten voor ons.”

‘Ik kan er gewoon niet bij’

In eerste instantie leek er sprake van een noodlottige brand, maar de politie bevestigde maandag dat er sprake is van een gezinsmoord. Alle drie de gezinsleden waren op het moment dat de brand uitbrak al overleden.

Lees ook: Fatale woningbrand in Duiven blijkt gezinsmoord

“Dat is helemaal een klap in je gezicht”, zegt Piet. “Ik zei gelijk: dat geloof ik niet. Ik kan er gewoon niet bij dat het zo is, dat geloof ik niet.” Wat precies vooraf is gegaan aan de brand, wordt niet bekendgemaakt.