Dieren

Rechter: afschieten van herten in Oostvaardersplassen mag voorlopig niet

Herten in de Oostvaardersplassen in Flevoland mogen voorlopig niet worden afgeschoten. Dat heeft de rechtbank in Lelystad maandag bepaald.

De provincie wil het aantal herten in het natuurgebied terugbrengen van 1500 naar 500 om onnodig lijden van de dieren in de winter te voorkomen. Natuurverenigingen Dierbaar Flevoland en Fauna4life spanden daarop een kort geding aan om te voorkomen dat gezonden dieren worden gedood.

In november oordeelde de bestuursrechter in Lelystad al dat het afschieten van herten per direct moest stoppen. Per 1 januari kwam de provincie met een nieuwe ontheffing. Die zou ingaan na het vonnis van maandag.

Lees ook: Nog steeds teveel edelherten in Oostvaardersplassen

Advies van deskundigen

Het rapport waarop de provincie de ontheffing baseert, is te laat vrijgegeven. De twee natuurverenigingen willen deskundigen naar dat rapport laten kijken. De rechter vindt dat ze daarvoor de tijd moeten krijgen.

Het belang daarvan bleek al bij eerdere procedures. De provincie kreeg eerder toestemming voor het afschieten, maar in november draaide de rechter dat besluit dus terug, mede op basis van reacties van deskundigen terug.

Onrust om Oostvaardersplassen

Over het beheer van de Oostvaardersplassen wordt al jaren gestreden. Beelden van sterk vermagerde herten wekten de woede op van dierenactivisten. Twee jaar geleden werden de dieren illegaal bijgevoerd en boswachters zelfs bedreigd. Ook werd het provinciehuis kort ontruimd nadat er een verdacht pakket was gevonden.

De provincie zegt dat er nog altijd illegaal wordt bijgevoerd. Flevoland wil met het verkleinen van de populatie nieuwe maatschappelijke onrust voorkomen. De enkele dieren die al stervende zijn, mogen nog wel geschoten worden.

ANP