Politiek

'Volgend kabinet moet loonkloof in onderwijs dichten'

Leerkrachten in het basisonderwijs moeten net zoveel gaan verdienen als hun collega’s in het voortgezet onderwijs. Daarom moet er uiteindelijk één cao komen voor al deze leraren samen, vindt onderwijsminister Arie Slob. Maar zelf gaat hij daar deze kabinetsperiode niet meer mee aan de slag.

Dit zegt de minister aan de vooravond van nieuwe onderwijsstakingen in De Telegraaf.

Kabinet moet flink wat geld over de balk gaan gooien

Een nieuwe cao wordt afgesloten door de werkgevers en werknemers in het onderwijs. Als zij de loonkloof tussen basis- en middelbaar onderwijs willen dichten, moet het kabinet er flink wat geld bij leggen. Nog heel wat meer dan er de afgelopen jaren al bijkwam voor mensen die op de basisschool werken.

Lees ook: Dit verdient een leraar in het basisonderwijs

“Als we kijken naar de toekomst, dan denk ik dat het het beste is als er één cao komt”, zegt Slob in de krant. “Het is goed om een stip op de horizon te zetten. Dat is wat mij betreft iets wat heel veel van de onvrede zou kunnen wegnemen.”

Gezamenlijke cao

De Onderwijsraad adviseerde vorig jaar ook al voortaan leerkrachten en leraren onder te brengen in één gezamenlijke cao, met één loongebouw en geharmoniseerde functies. Slob noemde dat toen “een indringend advies aan de sociale partners om hierin hun verantwoordelijkheid te nemen”.

Het is “te gemakkelijk” dat Slob de bal bij een nieuw kabinet neerlegt, reageert vakbond CNV Onderwijs. De bond wil meteen afspraken maken met het kabinet en de werkgevers “over hoe we dit doel binnen afzienbare termijn kunnen bereiken”.