Dieren

Tientallen ganzen met frituurvet besmeurd in Aalsmeer: 'Te triest voor woorden'

Tientallen ganzen, zijn in Aalsmeer besmeurd met frituurvet. Het vet is dodelijk voor de dieren, zegt Dierenambulance De Ronde Venen tegen Hart van Nederland. “Het hele verendek is kapot.”

Er zit op dit moment een groep van zo’n 30 vogels langs de N201 bij de Thailandlaan. De aanwezige dierenambulance heeft tot nu toe twee ganzen kunnen vangen. Dat is een lastige klus, omdat de vogels naast de provinciale weg zitten.

N201 afgesloten voor reddingsactie

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat hebben even na 17.00 uur besloten om de N201 tijdelijk af te sluiten zodat de rest van de dieren gevangen kan worden. Op dat moment stond de dierenambulance al twee uur te wachten om de vogels te kunnen redden. “De weginspecteur moest uit Geldermalsen komen,” legt voorzitter Mirjam Bosman van de dierenambulance uit.

Lees ook: Vogels van de kinderboerderij in Noordwijkerhout kwamen om het leven door vandalisme

Inmiddels zijn de vogels allemaal gevangen. “Ze zijn nu allemaal bij de vogel opvang De Toevlucht in Amsterdam en morgenochtend gaan ze allemaal naar de opvang in Den Haag,” vertelt haar collega Ellen.

Frituurvet dodelijk voor ganzen

Het frituurvet kan dodelijk zijn voor de vogels. “Het hele verenpak is niet meer dicht”, zegt Bosman. “Dus als het kouder wordt of als het gaat regenen kan dat dodelijk zijn.” Ook kunnen op deze manier niet zwemmen, voegt ze toe.

Voor de dierenambulance is het voor het eerst dat ze dit zien. “Dit is echt vreselijk”, vindt Ellen. De dierenambulance denkt dat het frituurvet mogelijk ergens gedumpt is. Op internet wordt er inmiddels woedend gereageerd. “Te triest voor woorden! Ik ben gek op ganzen”, luidt een van de reacties.