Lifestyle & Entertainment

Vodafone zet als eerste Nederlandse provider 5G-netwerk aan

Vodafone zet dinsdagavond als eerste Nederlandse provider zijn 5G-netwerk aan. Vodafone-klanten met 5G in hun abonnement en een geschikt toestel, kunnen dan binnen een week gebruikmaken van het snelle internet in het dekkingsgebied. Deze zomer verwacht het telecombedrijf landelijke 5G-dekking te hebben gerealiseerd.

Vodafone rolt het netwerk uit met partner Ericsson. In eerste instantie zal het 5G-netwerk de helft van Nederland dekken. Eind juli moet heel Nederland een 5G-dekking hebben, belooft Vodafone.

Lees ook:¬†Anti-5G-Facebookers verheerlijken brandstichting zendmasten: ‘Steek alles wat ermee te maken heeft in brand’

4G-frequentiebanden

Het telecombedrijf maakt nu nog gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen. Dat kan nu nog omdat er vooralsnog een relatief klein aantal gebruikers toegang heeft tot 5G. Wordt het drukker op het netwerk dan moet Vodafone gebruik maken van frequenties voor 5G die door het Agentschap Telecom nog moeten worden geveild.

Veiling uitgesteld

Die veiling staat voor juni op de agenda. Naast Vodafone zullen ook branchegenoten als KPN en T-Mobile op die frequenties bieden. In andere Europese landen, waaronder Frankrijk, is de veiling uitgesteld vanwege het coronavirus en de maatregelen om de uitbraak onder controle te krijgen. Vorig jaar meldde T-Mobile ook op koers te liggen met de uitrol van een landelijke 5G-dekking.

Lees ook: De vijf geboden over 5G: wat is het en hoe werkt het?

ANP/Redactie