Lifestyle & Entertainment

Integratie ten top: vluchtelingenkinderen lopen mee in Limburgse carnavalsoptocht

Je zou het een ultieme poging tot integratie kunnen noemen maar in het Limburgse Baarlo noemen ze het gewoon carnaval. Daar liepen dit jaar tientallen vluchtelingenkinderen mee in een carnavalsoptocht. De kinderen komen onder meer uit Syrië, Iran en Eritrea. Ze kijken hun ogen uit want de meesten hebben nooit van carnaval gehoord. Toch passen ze er vandaag helemaal tussen.

Carnaval helpt bij de integratie. Aldus een Baarlose vriendengroep die als loopgroep meedoet aan de optocht in hun dorp. Daarom hebben ze 42 jongeren die sinds kort in Nederland wonen gevraagd met hen mee te lopen.

Internationale schakelklas

De nieuwkomers komen onder andere uit Syrië, Eritrea, de Filippijnen en uit Polen en zijn nu woonachtig in Noord-Limburg. Ze zitten allemaal in een internationale schakelklas van een school in Venlo. ”Ze krijgen daar les over de Nederlandse cultuur maar wij vinden dat de regionale cultuur daar ook bij hoort. En carnaval is een belangrijk onderdeel daarvan.”, aldus Niels Bongers, een van de organisatoren.

Lees ook: Asielzoekers helpen mee aan opbouw carnavalswagens in Budel

Het thema van de optocht dit jaar is 75 jaar bevrijding. Omdat Baarlo werd bevrijd door een Schotse eenheid, dragen de mannen een kilt. De vrouwen zijn ‘paradijsvogels’ en de nieuwkomers gaan als witte ‘vrijheidsduiven’.