Opmerkelijk

Virtueel naar school: Juf Lieke houdt online de hele klas stil

Met de hele klas voor de webcam. Je zou denken dat dat complete chaos wordt, maar juf Lieke Terink van deĀ Openbare Montessorischool in Oestgeest weet haar 28 leerlingen van groep 5/6 online stiller te krijgen dan voorheen in de klas. “Het is superleuk, op deze manier heb je nog het groepsgevoel”, aldus de 25-jarige juf.

Twee keer per dag is er een moment dat de leerlingen elkaar zien via de webcam, ze loggen allemaal tegelijkertijd in. Zo kunnen ze met elkaar kletsen en wordt er voorgelezen. Als de juf online komt, zetten de leerlingen hun microfoon uit. Als zij een vraag stelt aan een leerling mag deze de microfoon aanzetten voor het antwoord.

Zo normaal mogelijk houden

De virtuele bijeenkomst duurt een half uurtje. “We zien dat het onwijs goed werkt, de kinderen snappen ook dat het rumoerig wordt als we door elkaar praten. We merken dat er wat meer regelmaat komt en dat in vergelijking met vorige week, de kinderen weten wat er van hen wordt verwacht.” Verjaardagen worden gevierd door met zijn allen online te zingen. De juf probeert het zo normaal mogelijk te houden.

De gymlessen gaan trouwens ook gewoon door. Dat gebeurt live op het YouTube-kanaal van de school. De kinderen kunnen een workout doen, of er wordt met elkaar gedanst. Ondertussen zorgt op de achtergrond een lerares voor een komische noot. De school heeft een dagrooster gemaakt voor alle leerlingen, zodat ze gewoon hun schoolwerk doen als ze niet online zijn.