Dieren

Studentenvereniging Vindicat stopt met gebruik van dieren op feestjes, ‘past niet meer in het beleid’

De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft met de gemeente afgesproken dat ze geen dieren meer gebruiken als vermaak op studentenfeestjes. “Dat past niet meer in ons beleid en is niet meer van deze tijd”, zegt rector van de vereniging Floris Hamann.

Burgemeester Koen Schuiling is met het bestuur van Vindicat in gesprek gegaan naar aanleiding van een artikel dat in december verscheen op stadsblog Sikkom. Daar stond onder andere in dat Vindicat wilde dieren als tijgerwelpjes, pony’s en een alligator op feestjes gebruikte als vermaak. Ook had de raadsfractie van de Partij voor de Dieren hier schriftelijke vragen over gesteld.

Slangen

Rector Hamann geeft inderdaad toe dat er wel eens dieren zijn gebruikt op feestjes. “Vorig jaar tijdens het openingsfeest van ons lustrum kwamen dansers en danseressen optreden met een aantal slangen. Die werden even kort geshowd.” Tijgerwelpjes heeft hij echter nog nooit gezien: “Dat is inmiddels zeven of acht jaar geleden. Dat is iets waar wij geen verantwoordelijkheid meer voor hoeven te nemen.”

In Nederland is het toegestaan om dieren te gebruiken ter amusement, zolang wordt voldaan aan de regels voor dierenwelzijn. De burgemeester is samen met Vindicat tot de conclusie gekomen dat de acts met de dieren voldeden aan de regels voor dierenwelzijn.

Vindicat realiseert zich en erkent dat het gebruik van dieren bij acts niet meer past bij de vereniging. “Wij huurden dansers met dieren in bij partijen die daar een vergunning voor hebben. Dat is niet om het goed te praten, maar het welzijn van de dieren staat voorop. Om te voorkomen dat er een keer iets gebeurd met een dier willen we hierin een actieve houding aannemen. Het zal niet meer gebeuren”, aldus Hamann.

Cultuurverandering

Vindicat werkt al enige tijd aan een cultuurverandering. De vereniging is de laatste jaren veel in opspraak geweest. Zo werd een aankomend lid mishandeld door een ouderejaars, kwam een ‘bangalijst’ boven water met een ratinglijst van 23 vrouwelijke eerstejaars, en zouden leden zich hebben misdragen in een sushirestaurant.

Na het incident in het sushirestaurant besloten de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool zelfs om geen bestuursbeurzen meer uit te betalen aan Vindicat. Sinds 1 september vorig jaar heeft de vereniging weer een accreditatie gekregen vanwege de ‘cultuurverandering’.

Volgens Hamann is de vereniging druk bezig om een ‘pro-actiever beleid te voeren’. “We kijken continue naar wat we doen. We vragen ons steeds af of het nog wel oké is om bepaalde dingen te doen.”