Videotheek in Heiloo moet deuren sluiten, hoe houden de andere videotheken het hoofd boven water?

Er zijn er bijna geen meer over: videotheken. Waar er vijftien jaar geleden nog zo’n 1250 waren, zijn er nu nog maar 25 over. Binnenkort valt ook het doek voor videotheek ‘t Centrum in Heiloo. Eigenaresse Lisette Reijersen: “Het was een moeilijke keuze, maar het is niet meer rendabel.”

Gertjan Slob van onderzoeksbureau Locatus zegt dat de branche van de videotheken afgelopen jaren sterk achteruit is gegaan. In de hoogtijdagen, zo rond 2004, telde het onderzoeksbureau ruim 1200 videotheken in Nederland. “Vanaf 2007 zie je dat het aantal videotheken in Nederland flink is gaan dalen. Toen werden er steeds meer films gedownload”, aldus Slob.

Tussen de twee en veertig klanten

Vijf jaar geleden waren er nog 179 videotheken te vinden in Nederland, en dat is nu afgezakt naar 25. In Utrecht en Drenthe zie je zelfs geen enkele videotheek meer. Limburg telt op dit moment de meeste: in 5 videotheken kun je nog films huren.

Uit een rondgang van Hart van Nederland langs de nog bestaande videotheken in Nederland blijkt dat eigenaren dagelijks tussen de twee en de veertig klanten per dag zien die enkel komen om een film te huren of te kopen. De leeftijd van mensen die een film komen kopen of huren is gemiddeld 45+.

Illegaal films downloaden

Het illegale downloaden heeft de videotheken de das om gedaan. Lisette van videotheek ’t Centrum in Heiloo heeft dat toen ook goed gemerkt. “In 1998 ben ik begonnen met de videotheek. Ik had destijds een klantenbestand van 11.000 mensen. Toen kwam het illegaal downloaden van films, dat was echt funest. Daarna kwamen er een stuk minder klanten.”

Lisette is in 2011 vervolgens overgegaan op abonnementen. “Rond de start hadden we 500 mensen een abonnement. Een jaar geleden waren dat er nog maar 200 en nu zit ik op 100 abonnementen. Dat weegt helaas niet meer op tegen de kosten, dus ik heb ervoor gekozen om te stoppen.”

Andere dingen verkopen

De eigenaresse heeft zich onder andere nog lang staande kunnen houden, omdat ze andere dingen is gaan verkopen naast dvd’s. Zo verkoopt ze cadeaus en kleding. Ze is niet de enige die haar blikveld heeft verbreed. Zo richt Han Denkers van videotheek Gameshop Haniel zich de laatste jaren meer op games dan op films. “Het is niet meer zoals het vroeger was. Dvd’s zijn niet onze hoofdomzet meer. Waar we vroeger met vier werknemers in de videotheek stonden, doen we het er nu gewoon bij.”

Ook Jacco d’Haene van videotheek Raamsdonksfeer zegt dat films het minste opleveren. “Ik verkoop daarnaast onder andere e-sigaretten, kansloten, schoenen en kleding.” Zijn vader moest zondag gedwongen met zijn videotheek in Dongen stoppen. Nu is de videotheek van Jacco de enige in Noord-Brabant.