Politiek

Verzet tegen laagvliegroute JSF: 'Ongelofelijk veel herrie'

Defensie wil een oude laagvliegroute opnieuw gaan gebruiken voor de F35, de Joint Strike Fighter. De route werd tot 2002 gebruikt werd door Nederlandse F16’s. Dit tot groot ongenoegen van onder andere de provincies Friesland, Overijssel en Drenthe. Door minder behoefte aan laagvliegroutes en de schaarste van ruimte en rust werd gebruik van deze route destijds opgeschort.

Bij de herindeling van het Nederlandse luchtruim vroegen de provincies om de oude laagvliegroute te schrappen, zeker gezien het geluidsniveau van de JSF. Tot verbazing en ergernis van Drenthe en Friesland wil Defensie de route juist weer in gebruik nemen.

Herrievluchten JSF

Statenlid voor de Friese Nationale Partij Sijbe Knol vindt het belachelijk dat het noorden weer de lasten krijgt van veranderingen in de rest van het land. Knol: “Omdat in andere delen van het land vliegroutes verlegd worden, krijgen wij hier in Friesland de herrievluchten van de JSF. Ook andere provincies krijgen hiermee te maken. En dan vliegen op 75 meter hoogte, dat geeft ongelooflijk veel herrie.” Als Defensie een vergunning aanvraagt, zullen wij doen wat nodig is, aldus Knol.

Lees ook: F-35 aangekomen in Nederland: ‘Deze kist gaat het verschil maken’

Ook de provincie Drenthe zit niet te wachten op het heropenen van de laagvliegroute. Dat is slecht voor het toerisme, aldus Michiel van de Kasteelen van Progressief Westerveld. “Toeristen komen hier onder andere voor de rust in de natuurgebieden, maar ook onze inwoners die onder de laagvliegroute wonen zijn hier niet blij mee.” De provincie Overijssel werd verrast door het opnieuw in gebruik willen nemen van de oude laagvliegroute. Hans Nooter, Statenlid voor de PvdA in Overijssel, gaat om opheldering vragen.

De ramen trillen

Gerard Veldman, bewoner van het Friese Cornjum, woont onder de aan- en uitvliegroute van Vliegbasis Leeuwarden. “Nu al trillen de ramen in de kozijnen, gaan auto-alarmen af en gaat de hond ervandoor als de JSF op 75 meter overkomt”, aldus Veldman. Hij vreest dat de geluidsoverlast alleen maar toe zal nemen.

Defensie zegt dat de luchtmacht nu eenmaal behoefte heeft aan laagvliegroutes om goed te kunnen oefenen. Hiervoor werkt Defensie aan een Natuurbeschermingsvergunning.