Dieren

Verstrikte zeehond na urenlange reddingsoperatie gered op strand Ameland

Het was “een lange strijd op leven en dood”, maar het is medewerkers van de dierenambulance op Ameland gelukt om een verstrikt geraakte zeehond levend te bevrijden.

Een strandjutter trof de grijze zeehond dinsdagochtend aan, ter hoogte van paal 10 tussen Nes en Ballum. Het beestje was hopeloos verstrikt geraakt in oude netten, touw en stukken nylondraad. “Het dier verkeerde in grote nood”, schrijft de dierenambulance op Facebook. Door het touw, de netten en ‘gemene’ stukken nylondraad, had de zeehond meerdere snijwonden opgelopen. “Het was uitgesloten dat hij zichzelf nog zou kunnen bevrijden.”

Urenlang gevecht

Toen de hulpverleners arriveerden, volgde een “urenlang gevecht met strakgespannen touw en een dier in doodsnood.” Na een drie uur durende reddingsoperatie wisten de hulpverleners de zeehond uit zijn benaderde positie te bevrijden.

Lijdensweg bespaard gebleven

De zeehond is daarna op eigen kracht terug de zee in gegaan. “Wij zijn erg blij dat de zeehond een nog langere lijdensweg bespaard is gebleven die had kunnen lijden tot de dood”, schrijft het reddingsteam op Facebook. “Het zoute zeewater zal verder de wonden doen genezen.” De touwen en netten zijn door de hulpverleners opgeruimd.

Beeld: Reddingsteam Zeedieren en Dierenambulance Ameland