Politiek

Verslaggeefster Charlotte Nijs gevolgd op Binnenhof in nieuwe documentaire

Ze verschijnt natuurlijk geregeld voor de camera van Hart van Nederland, maar ruim een jaar lang werd politiek verslaggeefster Charlotte Nijs ook achter de schermen gefilmd. Documentairemakers volgden haar tijdens haar werk in de Tweede Kamer voor de film ‘Hart van de Democratie’.

De documentaire zou donderdagavond in première gaan, maar is voorlopig uitgesteld in verband met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Het duurt dus nog even voordat de film voor de eerste keer te zien is. Voor Charlotte Nijs zelf wordt de première in ieder geval spannend. “Maar ik raad iedereen die ook maar beetje geïnteresseerd is in politiek aan om te kijken. Ze laten goed zien hoe het achter de schermen gaat.”

Ervaren journalist en ‘nieuwkomer’

Charlotte Nijs werd samen met de ervaren journalist Kees Boonman (65) op de voet gevolgd. Boonman loopt al veertig jaar rond op het Binnenhof en werkt nu bij onder meer Omroep Max en radioprogramma Nieuwsweekend. Hij zag dus hoe de politiek en de politieke verslaggeving veranderde in de afgelopen decennia. Zo gaat het er nu een stuk zakelijker aan toe op het Binnenhof dan vroeger, vertelde hij eerder aan BNNVARA.

In de film onderzoeken documentairemakers Suzanne Raes en Liesbeth Witteman de kloof tussen burger en politiek. Veel Nederlanders voelen zich niet gehoord door de politici in Den Haag, zo bleek onlangs ook uit onderzoek van Hart van Nederland. “Ik probeer die kloof zelf dagelijks te dichten”, vertelt Nijs. “Dat doe ik door op te komen voor Nederlanders die zelf niet in op het Binnenhof de vragen kunnen stellen.”

Lees ook: Ministers zien kloof met regio: ‘Het gaat ook veel over de Randstad’

Misschien dat deze documentaire mensen die weinig met politiek hebben wat meer laat begrijpen hoe het in zijn werk gaat op het Binnenhof, zegt de politiek verslaggeefster. “Zo kan deze film misschien ook wel een beetje helpen bij het dichten van de kloof. Uiteindelijk is Den Haag toch de plek waar de beslissingen worden gemaakt die heel Nederland aangaan.”

De documentaire wordt op vrijdag 20 maart om 22.15 uur uitgezonden op NPO2.

Trailer Hart van de Democratie from Docmakers on Vimeo.