Opmerkelijk

Verrassingsconcertje voor zwaar gehandicapte Kyano (10) krijgt bittere nasmaak: 390 euro boete

Na zes weken thuiszitten geniet de zwaar gehandicapte Kyano (10) uit Tilburg zaterdagmiddag zichtbaar van het kleine corona-concert op de stoep voor zijn huis. Het is een cadeautje van zijn vaste chauffeur Frans Swinkels en zoon Danny. Die heeft als volkszanger met zijn openluchtconcertjes al behoorlijk wat bejaarden opgevrolijkt. Maar voor Kyano en zijn ouders krijgt het concert een bittere nasmaak.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog

Op het geluid van het flitsconcert komen een paar buitengewoon opsporingsambtenaar (boa’s) af. Zij zien de spontane actie echter als evenement en de ouders van Kyano krijgen een prent van 4000 euro. Volkszanger Danny is een inzamelingsactie begonnen.

”Ik vind die inzamelingsactie super”, zegt moeder Mendy de Jong. ”Het gaat mij niet om het geld, maar het principe. We hebben ons zo aan de regels gehouden, en begrijpen best dat je geen feesten moet organiseren. Maar wij wonen tegenover een verzorgingstehuis, en daar wordt ook een paar keer per week muziek gespeeld. Die ouderen zitten daar weg te kwijnen, maar dat geldt ook voor onze Kyano. Die zit ook al zes weken tussen vier muren.”

Artikel gaat verder onder de video:


Boete verlaagd

Volgens een woordvoerder van burgemeester Theo van de Wetering is de boete inmiddels verlaagd naar 390 euro. Irma Galama: ”Er is een misverstand over die 4000 euro. Die is alleen voor ondernemers. Voor inwoners van Tilburg is de boete 390 euro. We zijn daar inmiddels in gesprek over.” Maar volgens Mendy weet ze officieel nog van niks.

Organisator Frans Winkels is al anderhalf jaar de taxichauffeur van de gehandicapte Kyano. ”Dat manneke hoort heel graag muziek in de auto, dan lacht hij en doet hij gek. Mijn zoon Danny zit in de muziek, dus ik dacht die kan hem verrassen.” Hij vindt het schandalig dat hun goed bedoelde gebaar keihard wordt afgestraft.

‘Op de markt kan het wel’

Volkszanger Danny – in het dagelijks leven glazenwasser – vindt het te gek voor woorden. ”Ergens anders kan het wel. Op de markt laten ze zoveel mensen toe, daar schrijven ze geen boetes uit, en dan krijg je dit hier. Bij het verzorgingstehuis aan de overkant worden ook al een aantal weken verrassingsconcertjes gegeven.”

Volgens Mendy, Frans en Danny houden ze zich aan de regels en stond iedereen op ruime afstand van elkaar, en waren de boa’s niet voor rede vatbaar. Mendy: ”Er is niks raars voorgevallen. We hebben ook niks genegeerd. De boa’s zeiden dat we moesten stoppen met de muziek, maar die stond al uit, ze waren al aan het afbreken.”

Coulant

De gemeente houdt vol dat alleen al de geluidsoverlast genoeg reden was om een boete uit te schrijven. ”We zijn eerst in gesprek gegaan. Dat doen we altijd, maar in dit geval heeft het niet geleid tot het stoppen van het feestje. We zijn juist coulant geweest door niet iedereen een boete te geven, maar alleen de bewoners. Ik was niet ter plekke, maar die boete is niet voor niets uitgeschreven.”

Volgens de familie duurde het concert maar een half uur, en waren een aantal buurtbewoners vooraf op de hoogte gesteld. ”Dat mannetje zat al zes weken thuis. Ik heb al een paar keer heb gezongen voor ouderen in verzorgingstehuizen. Daar waren ze ook wel streng, maar kon het wel. Hier is op een gegeven moment een klacht ingediend, maar toen waren we eigenlijk al klaar. De boa’s hebben meteen de politie gebeld. Mijn vader dacht goed te doen, hij heeft er niet van kunnen slapen”, verzucht Danny.

Inzamelingsactie

Als de inzamelingsactie meer oplevert dan de boete heeft gekost, wil Danny daar andere gehandicapten mee blij maken.