Gezondheid

Geen bezoek meer in verpleeghuizen om coronavirus

Verpleeghuizen gaan dicht voor bezoekers in de strijd tegen het coronavirus. Dat besluit is donderdag genomen, zei minister Hugo de Jonge na overleg van de MinisteriĆ«le Commissie Crisisbeheersing (MCCb), waar de meest betrokken ministers zitten. Hij spreekt van een “ingrijpend” besluit.

Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM had al geadviseerd om voor de ouderenzorg speciae plannen te maken om de toch al zwakke bewoners tegen het nieuwe coronavirus te beschermen. Ook het personeel wordt zo beter beschermd. Sommige instellingen voor ouderenzorg hadden al besloten bezoekers te weren of hun aantal te beperken.

Afscheid nemen van dierbare

Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM had al geadviseerd om voor de ouderenzorg speciae plannen te maken om de toch al zwakke bewoners tegen het nieuwe coronavirus te beschermen. Ook het personeel wordt zo beter beschermd. Voor instellingen met mensen die in hun laatste levensfase verkeren, wordt een uitzondering gemaakt. Op die manier kunnen mensen toch nog afscheid nemen van hun naasten.

Sommige instellingen voor ouderenzorg hadden al besloten bezoekers te weren of hun aantal te beperken. Het besluit donderdag is genomen in overleg met de Vereniging Specialisten Ouderengeneeskunde Verenso en het RIVM.

Tijdens dezelfde persconferentie roept premier Mark Rutte iedereen op om echt 1,5 meter afstand te houden van elkaar om het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen. Hij zei dat hij nog vaak genoeg ziet dat mensen te dicht bij elkaar komen.

Ook in supermarkten is de ervaring van vakkenvullers dat mensen te dichtbij komen en in hun nek hijgen om bij de spullen te komen. Rutte hoorde dat donderdagochtend tijdens een bezoek aan een supermarkt.

ANP/Redactie