112

OM eist 4 jaar cel voor verdachte 'vergisexplosie' Urk

De vuurwerkbom die in november vorig jaar een explosie veroorzaakte in een huis in Urk, was bezorgd bij de verkeerde woning. De verdachten hadden zich vergist in het adres, erkende een van hen vrijdag in de rechtbank in Lelystad.

Het vuurwerkpakket was eigenlijk gericht tegen een echtpaar dat op Facebook over illegaal vuurwerk had geklaagd. De politie had dit vermoeden ook al, maar nu bevestigt de 24-jarige verdachte het zelf tegenover de rechtbank. De strafeis van de officier van justitie is een gevangenisstraf van vier jaar waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk

Door de explosie raakte niemand gewond. De vuurwerkbom zorgde wel voor enorme schade in de woning. Deuren lagen eruit, een tussenmuur werd weggeblazen en in dragende muren ontstonden scheuren.

Lees ook: Tweede verdachte vuurwerkaanslag Urk na weken zoeken alsnog opgepakt

‘Heb dit nooit gewild’

De 24-jarige man uit Espel (Noordoostpolder) was tijdens de zitting in de rechtbank in Lelystad zeer emotioneel bij het beantwoorden van vragen van de rechter. “Ik vind het zo erg wat er is gebeurd, dat is nooit de bedoeling geweest”, verklaarde hij. “Ik heb het nooit gewild. We zouden de mensen laten schrikken, maar niet in gevaar brengen.” De officier van justitie komt vrijdagmiddag met haar strafeis tegen hem.

De strafzaak van de tweede verdachte, een 28-jarige man uit Urk, die het initiatief zou hebben genomen voor het maken en plaatsen van de vuurwerkbom, is uitgesteld tot 23 december. Hij is kort voor de zitting van advocaat gewisseld.

ANP