Misdaad

Justitie heeft opnames van Brabantse drugsbende, 'godfather' Martien R. blijft zwijgen

Martien R. en zes medeverdachten blijven zwijgen in Operatie Alfa, het grote onderzoek naar de georganiseerde misdaad in Brabant. Dat bleek maandag tijdens een eerste inleidende zitting bij de rechtbank in Den Bosch.

Martien R. werd in november vorig jaar opgepakt tijdens een grote politieactie op een woonwagenkamp in Oss. Hij geldt als de ‘godfather van Brabant’ en zou samen met zijn familie een belangrijke rol spelen in de georganiseerde misdaad in de provincie.

Lees ook: Wie is Martien R., de meest beruchte crimineel van Brabant?

Zware wapens gevonden

De politie zocht rondom zijn arrestaties dagenlang in en om het woonwagenkamp en ontdekte meerdere ondergrondse ruimtes. Daarin werd naast een hoeveelheid drugs ook een gigantisch arsenaal aan zware wapens en een explosief gevonden.

Na de actie in Oss werd ook een woonwagenkamp in het naburige Lith uitgekamd, waarbij acht handgranaten werden gevonden. In december volgden nog eens vijf arrestaties.

Kijk terug: Enorm wapenarsenaal en drugs in ondergrondse opslagruimte woonwagenkamp Oss

Opnames van bende

Maandag werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) een grote hoeveelheid beeld- en geluidsmateriaal van Martien R. en zijn vermeende handlangers. De opnames zouden zijn gemaakt in een kantoor waar R. dagelijks kwam om zijn criminele zaken te bespreken.

De politie luisterde de groep lange tijd af. Justitie zegt dat er daardoor een “gedetailleerd beeld” is ontstaan over hoe de “professionele bende” opereerde en hoe R. hen aanstuurde. De bende handelde volop in harddrugs en vuurwapens.

R.’s Jan-Hein Kuijpers meent dat justitie zijn cliënt in de publiciteit heeft gebracht als een Brabantse ‘godfather’. Ook stelde hij dat het onderzoek niet is begonnen met concrete verdenkingen, maar met de wens de familie R. aan te pakken. “Mijn cliënt is geen godfather, of lid van de familie Corleone”, zei Kuijpers.

Ook zoon en broer verdachte

Het OM verdenkt Martien R. en de zes andere verdachten onder meer van deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, witwassen en grootschalige drugshandel. Martien R. zou zelf onder andere betrokken zijn geweest bij de import van bijna 1900 kilo cocaïne.

Naast Martien R. staan ook zijn zoon Antoon (26) en zijn broer Toon (55) terecht. Alle zeven verdachten hebben, op een enkele ontkenning na, vooral gezwegen tijdens politieverhoren. Volgens zijn advocaat wil Martien R. later alsnog een verklaring afleggen.

Politie en justitie zijn nog op zoek naar een neef van Martien R., Toon R. Het tweetal werd eerder veroordeeld voor een liquidatie op de A73 in 2008. In hoger beroep zijn beiden vrijgesproken.

In maart komt de tweede tranche verdachten voor een inleidende zitting voor de rechtbank. In de zaak tegen Martien R. en de zes medeverdachten staat op 14 mei een volgende inleidende zitting gepland.

ANP/Redactie