112

Verdachte van brandstichting zendmast Dronten aangehouden

De politie heeft vrijdagochtend een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de brandstichting van zendmasten.

Het gaat om een 24-jarige man uit Swifterbant, die wordt verdacht van het in brand steken van een zendmast in Dronten op 10 april. De man zit vast voor verhoor. De politie onderzoekt of hij bij meerdere branden betrokken is geweest.

Donderdag werd er een andere verdachte opgepakt, ook voor brandstichting in een zendmast. Deze mast staat in Groningen en werd op 10 april in lichterlaaie gezet.

Brandstichting in masten levensgevaarlijk

Zowel premier Mark Rutte als minister Ferd Grapperhaus maakten zich er boos over. Rutte noemde het “levensgevaarlijk” en “ongelofelijk stupide”. Ze wezen erop dat als masten uitvallen door brand er geen 112-oproepen meer kunnen worden gedaan in het gebied. Ook kan het gebeuren dat de hulpdiensten daardoor niet meer met elkaar kunnen communiceren.

Mogelijk hebben de brandstichtingen te maken met protest van sommigen tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat overigens geen enkel bewijs. Ook zou door sommigen worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

ANP
Beeld ter illustratie