Misdaad

Verblijfsvergunning van bijna 200 criminele asielzoekers ingetrokken

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de afgelopen jaren de verblijfsvergunning van ongeveer 190 criminele asielzoekers afgepakt. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat om cijfers tussen 2016 en juni vorig jaar. In die periode werden ongeveer negentig asielaanvragen afgewezen en zo’n honderd verblijfsvergunningen ingetrokken die waren verstrekt op asielgronden. De asielzoekers hadden misdrijven gepleegd waar minimaal zes maanden gevangenisstraf op staat.

Vergunning moeilijk in te trekken

De Tweede Kamer had om de gegevens gevraagd. De IND registreert niet waarom een verblijfsvergunning wordt ingetrokken, maar gekeken wordt of dit kan veranderen. De dienst heeft daarom handmatig moeten zoeken om de cijfers over de ingetrokken vergunningen naar boven te halen.

Het kabinet en de Tweede Kamer willen harder optreden tegen criminele asielzoekers. Eerder concludeerde een commissie dat het lastig is voor de IND om asielvergunningen in te trekken. Het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt daarom of vergunningen sneller ingetrokken kunnen worden.

ANP