Dieren

Schokkende beelden: varkens in slachthuis worden geslagen en aan staart getrokken

Varkens in slachthuis Westfort in IJsselstein worden ernstig mishandeld. Dat blijkt uit undercoverbeelden die vrijdag naar buiten zijn gebracht door Ongehoord, onderzoeksgroep naar dierenwelzijn.

Op de beelden is te zien hoe varkens vrachtwagens uit worden geslagen, kreupele varkens aan hun staart worden getrokken en zieke dieren worden opgejaagd. De beelden zijn afgelopen zomer gemaakt door iemand van Ongehoord, die twee weken lang undercover ging in het slachthuis.

Tekst gaat verder onder video. Pas op, beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

De Dierenbescherming reageert geschokt op de beelden. “Dieren hard slaan met opdrijfpeddels in de nek en op de rug slaan en aan de staart trekken doet pijn en brengt het varken in paniek”, zegt Bert van den Berg van de dierenwelzijnsorganisatie.

‘Slaan heeft averechts effect’

De varkens worden geslagen om ervoor te zorgen dat ze blijven lopen. Maar volgens Van den Berg heeft slaan juist een averechts effect, want door te slaan blijven de varkens van de schrik juist stilstaan.

“In plaats van hard slaan, kan het varken bewogen worden vooruit te lopen door met de opdrijfpeddels lawaai te maken door tegen de zijschotten in de gang te slaan en door met de peddels, waarin korrels zitten, te schudden”, legt Van der Berg uit.

Dierenartsen NVWA keken toe

Volgens RTL Nieuws keken dierenartsen van de NVWA toe hoe de varkens voor hun ogen werden geslagen. De voedsel- en warenautoriteit is op basis van de beelden een intern onderzoek gestart. “Varkens slaan mag niet. Zeker een dierenarts van de NVWA hoort dat niet te doen”, schrijft de instantie op Twitter.

De Dierenbescherming gaat het slachthuis op de problemen aanspreken en eist maatregelen om herhaling te voorkomen. Daarnaast gaat de dierenwelzijnsorganisatie onaangekondigde bezoeken brengen aan de slachthuis.

Mochten er dan alsnog misstanden worden geconstateerd, dan loopt het slachthuis het risico haar Beter Leven-keurmerk te verliezen.

Slachthuis neemt maatregelen

Westfort heeft in een reactie laten weten geschrokken te zijn van de beelden. “Hardhandig opdrijven en slaan van varkens kan niet en mag niet. Wij nemen hiervoor de volledige verantwoordelijkheid.”

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen direct maatregelen genomen. Zo is het permanente cameratoezicht geïntensiveerd, is een eigen onderzoek ingesteld en zijn de regels “op stal” aangescherpt.

“Wij doen alles wat nodig is om herhaling te voorkomen. Dit is in lijn met de reputatie van ons bedrijf dat gezien wordt als toonaangevend op het gebied van dierenwelzijn.”

Redactie/ANP