Vakantie naar Italië op de planning? Dit zijn je mogelijkheden

Een maand geleden leek het nog zo’n leuk idee; een stedentrip naar Rome, Florence of Bologna. Maar nu Italië in korte tijd de corona-brandhaard van Europa is geworden, vragen veel mensen zich af: gaat mijn vakantie naar Italië nog wel door? En krijg ik geld terug als ik niet ga?

Om te beginnen is het goed om je te informeren over de situatie in Italië. Een vakantie naar het doorgaans zo toeristische land is op dit moment namelijk helemaal niet zo leuk. Alle zwembaden, musea, bioscopen, ski-resorts en sportscholen in het land zijn dicht.

Ook alle sportevenementen zijn afgelast, waaronder de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A. Restaurants en cafés kunnen alleen overdag open zijn en bezoekers moeten minimaal een meter afstand houden. Italianen mogen alleen de weg op als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld om naar werk te gaan.

Gaat mijn vakantie naar Italië nog door?

Als je ondanks deze beperkingen toch naar Italië wil (of moet), dan zijn daar nog wel mogelijkheden voor. De meeste Nederlandse vliegmaatschappijen vliegen nog wel naar het Italiaanse gebied waarvoor ‘code oranje’ is afgegeven. Dan gaat het om steden als Rome, Catania, Bari, Napels en Pisa. Er wordt wel minder vaak gevlogen op die gebieden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen te reizen naar de oranje gebieden als dat noodzakelijk is. De rode risicogebieden moet je mijden. De regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië zijn rood gebied.

Wil je toch in de ‘rode’ delen van Noord-Italië komen, dan wordt dat je niet makkelijk gemaakt. Bijna alle vliegmaatschappijen zijn gestopt met vliegen naar de plekken met een negatief reisadvies.

Vertrekken uit deze provincies is wel mogelijk voor buitenlandse toeristen, meldt het ministerie. Nederlandse reizigers die zich in deze gebieden bevinden worden aangeraden te vertrekken met de bestaande mogelijkheden (met de trein, bus, over de weg, vliegverkeer).

Krijg ik mijn geld terug?

In Italië wil je nu eigenlijk niet zijn voor een vakantie. Maar je had je er natuurlijk wel op verheugd en wil graag je geld terug. Of dat mogelijk is verschilt per gebied en per maatschappij.

Transavia laat aan Hart van Nederland weten dat hun reizigers naar Verona en Bologna hun geld terug kunnen krijgen. Dat geldt alleen voor een vertrek vóór 31 maart. Ook kunnen die mensen omboeken naar een andere bestemming.

Reizigers die een vlucht naar een andere bestemming in Italië hebben geboekt, krijgen hun geld niet terug bij Transavia. Maar ook zij kunnen kosteloos omboeken.

KLM vliegt wel nog steeds naar Noord-Italië. Alleen Venetië en Milaan worden gemeden. Met KLM kun je nog wel in Rome, Genua, Bologna en Turijn en de rest van het land komen. Wil je je vakantie naar Italië annuleren? Dan kun je, als je vóór 30 april zou vliegen, ook bij KLM kosteloos omboeken.

Lees ook: Op de kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

De Ierse prijsvechter Ryanair schrapt alle vluchten naar heel Italië tot 8 april, waaronder die uit Nederland. Getroffen passagiers kunnen de kosten van hun tickets volledig vergoed krijgen.