UWV krijgt op eerste dag al tienduizenden aanvragen voor tegemoetkoming in loonkosten

Het UWV verwacht aan het einde van de eerste dag van het loket ruim 35.000 aanvragen te hebben ontvangen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Aan het einde van de middag stond de teller op 33.719 bedrijven die in verband met de coronacrisis een beroep doen op deze zogenoemde NOW-regeling.

Maandagochtend ging het loket open. Al snel stroomden tienduizenden aanvragen binnen. Maandag heeft het UWV al duizenden vragen van bedrijven telefonisch beantwoord.

Omzetverlies

Bedrijven die omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis kunnen een aanvraag doen voor deze noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Het kabinet hoopt er zo voor te zorgen dat bedrijven zoveel mogelijk personeel in dienst houden. Het is een van de belangrijkste regelingen die het kabinet in het leven heeft geroepen om bedrijven door de coronacrisis te loodsen.

Verschillende groepen hebben al aangegeven dat de NOW-regeling niet goed werkt. Zo vinden tuinders dat door naar jaaromzet te kijken bedrijven die veel omzet in één seizoen draaien worden benadeeld en verwachten techbedrijven de hardste omzetklap pas na juni. Zogeheten scale-ups zijn bang in te storten omdat die bedrijven juist heel hard gegroeid zijn en niet veel vlees op de botten hebben.

Lees ook: Strandtenthouders grijpen naast financiële hulp voor hun personeel tijdens coronacrisis

Strandtenthouders buiten de boot

Vorige week sprak Hart van Nederland nog strandtenthouder Wilfred van Leeuwen. Voor hem schiet de tegemoetkoming ook te kort, omdat de toetsingsdatum van het UWV voor de loonkosten in januari ligt. Dan heeft hij – samen met andere strandtentondernemers – nog amper tot geen loonkosten. “In het seizoen heb ik misschien negen mensen in dienst. Die moet ik nu uit eigen zak voorfinancieren. En ik maak in maart al veel kosten: zo’n 25.000 tot 50.000 euro voor de opbouw van mijn zaak”, zegt Van Leeuwen.