112

Utrechts herdenkingsbeeld voor weggevoerde Joodse kinderen gestolen: ‘Alleen het voetje staat er nog'

Een grote schok voor de Joodse gemeenschap in Utrecht. Zondagochtend ontdekte de beheerder van de synagoge dat het herdenkingsbeeld ‘Het wegrennende meisje’ van haar sokkel is verdwenen. Alleen haar voetje staat er nog.

Lonie Querido van Joodse gemeenschap vertelt: ”Het nieuws is enorm hard aangekomen in de Joodse gemeenschap.” Het beeld staat symbool voor de 142 Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog uit het Utrechts weeshuis zijn gedeporteerd naar Auschwitz. In de huidige synagoge was een weeshuis voor Joodse kinderen gevestigd.

Holocaust herdenking

Het tijdstip van de ontvreemding is ook erg schrijnend. Afgelopen zondag was de nationale herdenking van de holocaust slachtoffers. En dit jaar was het 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Lonie denkt niet dat de roof een antisemitische actie is maar eerder te maken heeft met het feit dat het beeld brons en koper bevat. ”Maar de dief moet hebben geweten waar het precies stond want het is niet te zien vanaf de weg”, aldus Querido.

De Joodse gemeenschap hoopt van harte dat het beeld snel terug komt. Want jaarlijks op 4 mei vindt er een herdenkingsplechtigheid plaats bij het beeld. En ook de symboliek is enorm groot en daarom wordt de roof als zeer schokkend ervaren. Mochten mensen iets weten of hebben gezien dan graag melden bij de politie.