Misdaad

Undercoveragenten dreigen onderzoeken stil te leggen: 'Ons werk is letterlijk van levensbelang'

Undercoveragenten dreigen belangrijke onderzoeken te staken die voortvloeien uit de gehackte onderwereldberichtendienst Encrochat. Dat schrijven de politiespecialisten in een brief aan minister Grapperhaus, waarin ze meer waardering vragen voor hun riskante werk. Dat meldt het AD.

De noodkreet aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is de nieuwste stap in een langslepend en steeds hoger oplopend conflict met de korpsleiding. De circa 600 agenten van de afdeling Observaties & Techniek (O&T) vragen al vijf jaar om meer loon en toeslagen voor het intensieve en gevaarlijke werk dat zij doen.

Lees ook: Undercoveragenten willen beter loon, voeren vanaf dinsdag actie

‘Werk is letterlijk van levensbelang’

“Dag en nacht verzamelen wij bewijsmateriaal tegen personen die verdacht worden van wapen-, drugs- of mensenhandel of van het voorbereiden van terreuracties of liquidaties. Daarbij is het vaak letterlijk van levensbelang dat je niet als politie herkend wordt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gezins- of familieleden”, schrijven de undercoveragenten in de brief.

Lees ook: VIDEO: Politie geeft inkijkje in martelkamer van ontdekte ‘onderwereldgevangenis’

Als de beloningen niet worden opgetrokken, volgen acties. “Bijvoorbeeld door het werk neer te leggen in de lopende onderzoeken die zijn voortgevloeid uit de Encrochat-doorbraak. Hierdoor kan waardevol bewijsmateriaal geheel of gedeeltelijk verloren gaan”, staat in de brief.

ANP