Misdaad

Welke straf krijgt Thijs H. voor de moord op drie willekeurige mensen?

Donderdag doet de rechter uitspraak in de zaak tegen Thijs H. De 28-jarige Hagenaar wordt verdacht van drie moorden. Justitie heeft 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist.

Thijs H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssumerheide in Limburg. Daar stak hij eerst een 63-jarige vrouw dood en niet veel later een 68-jarige man.

Gruwelijke details

Tijdens de rechtszaak besprak de officier van justitie uitvoerig de gruwelijke details van de drie moorden. De slachtoffers zijn vermoedelijk onverwachts aangevallen en vele malen gestoken en gesneden. Ook had de hond van een van de slachtoffers een steekwond in de keel, mogelijk omdat het dier geprobeerd had zijn baasje te beschermen.

Het Openbaar Ministerie (OM) concludeerde dat Thijs H. wist wat hij deed en dat hij zijn slachtoffers heeft gedood met een vooropgezet plan. Justitie eiste vorige maand daarom een gevangenisstraf van 24 jaar en tbs met dwangverpleging.

Lees ook: Nabestaanden slachtoffers Thijs H.: ‘Deze moordenaar mag niet meer vrij rondlopen

Psychische problemen

De Hagenaar kampte met forse psychische problemen en verbleef in een instelling toen hij de moorden pleegde. Hij zei dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde die hem tot zijn daden hebben aangezet. Na observatie in het Pieter Baan Centrum kwamen deskundigen tot de conclusie dat Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar is geweest toen hij de slachtoffers doodstak.

Het OM stelt echter dat Thijs H. “verminderd” toerekeningsvatbaar is, en niet volledig. Het onderzoek door het centrum naar zijn psyche is “gemankeerd” geweest, betoogde de aanklager. De onderzoekers zouden te zwaar geleund hebben op het verhaal van de verdachte en zijn naasten.

Lees ook: Hulpverlening Thijs H. miste eerder signalen van psychose

‘In gestoorde realiteit’

De advocaten van Thijs H. erkennen dat hij gewapend met een mes op pad ging met de bedoeling om mensen te doden. Maar volgens de raadslieden heeft hij geen weloverwogen keuzes kunnen maken, omdat hij destijds in “een gestoorde realiteit” verkeerde.

Volgens de wet is er sprake van moord als er voorafgaand aan het doden bij de dader “kalm beraad en rustig overleg” is geweest. Daarvan is bij Thijs H. geen sprake geweest, vinden zijn advocaten. Hij was geestelijk te ver heen om aan die criteria te kunnen voldoen. Daarmee is wat hen betreft sprake van drie keer doodslag, in plaats van drie keer moord.

Lees ook: Thijs H. dacht dat wereld in handen was van psychopaten