Misdaad

Tieners schuldig aan fatale flatbrand Arnhem, geen straf

De twee jongens van 13 en 14 jaar die in de nieuwjaarsnacht een fatale brand in een Arnhemse flat veroorzaakten, zijn daaraan schuldig maar krijgen geen straf.

Door de brand kwamen een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje om het leven. De 36-jarige moeder en hun 8-jarige dochter raakten zwaargewond.

Niet expres brand gesticht, wel schuld

De rechtbank in Arnhem veroordeelde de jongens omdat ze kort na middernacht vuurwerk in een afgedankt bankstel in het portiek van de flat aan het Gelderseplein hadden gestoken. Door de brand viel de stroom uit. Het gezin, dat net op de vijfde verdieping in de lift was gestapt, zat in de val.

De rechtbank vond dat de jongens wel aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend hadden gehandeld, maar dat niemand erbij wint als ze daarvoor een straf opgelegd krijgen.

Lees ook: Buren na flatbrand: ‘Vader omgekomen zoon (39) en kleinzoon (4) probeerde hen nog te bereiken’

De twee jongens woonden in de flat toen het fout ging op 1 januari van dit jaar. Het duo was bezig met vuurwerk afsteken toen een van hen een grondbloem tussen de kussen stopte van een afgedankte bank die in de hal van de flat stond. Vervolgens stak hij de grondbloem aan en samen keken zij hoe die afging. Nadat die was uitgebrand namen ze de lift omhoog. In de hal smeulde de bank inmiddels al na, uiteindelijk groeit het uit tot een fikse brand met veel rookontwikkeling.

Slechte pad

De rechtbank vond dat de jongens wel aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend hadden gehandeld, maar dat niemand erbij wint als ze daarvoor een straf opgelegd krijgen.  Het Openbaar Ministerie had werkstraffen van 60 uur geëist.

De jongens hadden wel schuld aan, maar geen opzet om het drama te veroorzaken dat zich voltrok, nádat ze zelf al in de lift waren gestapt. De jongens voelen zich heel erg schuldig. Als ze wel straf zouden krijgen, zouden ze zich crimineel gaan voelen, en juist eerder ook op een slecht pad kunnen belanden, zo adviseerde de Kinderbescherming de rechtbank.

Daarnaast waren de gevolgen van de dodelijke brand voor de jongens ook niet makkelijk. Zo hebben zij een nacht doorgebracht op het politiebureau en moest het gezin uit het flat verhuizen. Ook zijn zij een tijd niet naar school geweest, inmiddels proberen zij de draad weer op te pakken.

Vast in de lift

Op het moment dat het vuur uitbrak, was er net een gezin in de lift gestapt: een man (39) en vrouw (36) en hun zoon (4) en dochter (8). Zij hadden Oud en Nieuw bij opa gevierd en gingen naar huis. Als gevolg van de brand viel de stroom in de flat uit.

Lees ook: School rouwt om Jelle (4) die omkwam bij Arnhemse flatbrand

Door de stroomuitval werkte de lift niet meer en kwam het gezin vast te zitten terwijl de liftschacht vol met rook kwam te staan. De slachtoffers kregen daardoor veel rook binnen. De vader en het zoontje overleefden het niet, de moeder en dochter raakten ernstig gewond.

Schaderegeling

Het immense verdriet om het verlies van geliefden dat uit de slachtofferverklaringen sprak, moet worden vergoed volgens een affectieschaderegeling: 40.000 euro aan de moeder voor het verlies van haar man en zoon, 20.000 euro aan de dochter, en 15.000 euro aan beide ouders van de omgekomen man. Dat moeten de ouders van de jongetjes betalen, omdat die nog geen 14 waren toen het drama zich voltrok.

Redactie/ANP