Gezondheid

Uit eten tussen plexiglas: restaurant in Marienheem klaar om weer open te gaan

Restaurant De Bagatelle in Marienheem is helemaal klaar om straks zijn deuren te openen als de maatregelen omtrent het coronavirus worden versoepeld. Eigenaar Arno Huiskan heeft een oplossing bedacht om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen in zijn restaurant: plexiglas schermen tussen de tafels.

Lees ook: LIVEBLOG | Vandaag weten we het: komt er een versoepeling van lockdown?

”Het ziet eruit alsof de schermen er altijd hebben gestaan”, zegt Huiskan tegen Hart van Nederland. Bij iedere tafel staan een aantal transparante schermen van 1,35 bij 80 meter. Volgens Huiskan geeft het een ‘extra gezellig’ gezicht. “En je kunt ook nog eens contact hebben met je buren omdat het open en transparant blijft.”

Restaurant opnieuw inrichten

Sinds 16 maart heeft Huiskan zijn zaak noodgedwongen moeten sluiten. Vanaf dat moment is hij na gaan denken over hoe hij zijn restaurant het beste kon inrichten als de horeca weer open mag. ”Eerst hebben we het eten gedoneerd aan de voedselbank. Daarna zijn we na gaan denken over oplossingen na het versoepelen van de maatregelen.”

Huiskan had eerder bij een fastfoodrestaurant in Hong Kong eenzelfde idee gezien met plexiglas. “Dat kan ik veel beter, dacht ik toen. Daar is het idee eigenlijk een beetje vandaan gekomen”, zegt hij.

Looproute en serveerwagentjes

Buiten het plaatsen van plexiglas schermen, heeft Huiskan nog een paar andere oplossingen bedacht om straks de 1,5 meter afstand te handhaven. Zo worden er speciale ‘looproutes’ gemaakt zodat het personeel en de gasten dezelfde kant oplopen. Ook zijn zogenaamde ‘serveerwagentjes’ in de maak, waar gasten het eten en drinken af kunnen pakken.

“We hoeven voor de nieuwe indeling bijna geen extra ruimte in te leveren. Alleen twee tafels die eerst in het midden stonden, moeten worden weggehaald”, zegt Huiskan.

‘Afstand in de keuken is lastig’

Hoe de keuken moet worden ingericht om 1,5 meter afstand tot elkaar te kunnen bewaren, is volgens Huiskan wat lastiger. ”De keuken is groot genoeg om drie koks met afstand van elkaar te kunnen laten werken. Alleen je kunt niet voorkomen dat je elkaar kruist. Maar daar wordt wel sterk naar gekeken.”

Huiskan hoopt dat zijn restaurant snel weer open mag. ”We moeten afwachten wat de maatregelen worden als de horeca straks weer open mag. In mijn beleving zijn de plexiglas schermen afdoende om de aan de richtlijnen van 1,5 meter afstand te voldoen.”