Politiek

'Twitter verwijdert zeker 90 Nederlandse QAnon-accounts'

Twitter heeft zeker negentig Nederlandse accounts verwijderd waarop samenzweringstheorieën van QAnon worden gedeeld. Dat meldt het journalistieke platform Pointer dinsdag.

Datajournalisten spoorden recent 476 Nederlandstalige trollen op die op Twitter desinformatie verspreiden over de Amerikaanse verkiezingen. Volgens Pointer maakten de negentig verwijderde QAnon-accounts deel uit van die trollengroep. Twitter heeft aan het platform bevestigd dat de accounts zijn verwijderd. Mogelijk gaat het om meer accounts.

Het Twitter-account @DutchQPatriot zou met 5.609 volgers het grootste profiel zijn dat verwijderd is. Het totale aantal volgers van de verwijderde profielen is bijna 95.000, al zitten daar mogelijk ook dubbele accounts tussen.

Wat is QAnon?

Aanhangers van de ultrarechtse QAnon-beweging denken dat leden van de Amerikaanse elite betrokken zijn bij een complot tegen president Donald Trump. Ze baseren zich op berichten van een zekere ‘Q’, een anonieme gebruiker van een internetforum. Aanhangers van QAnon zijn niet alleen actief op Twitter, maar ook op platformen als TikTok, YouTube en Facebook.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Begin oktober maakte Facebook bekend QAnon in de ban te doen en pagina’s, groepen en Instagram-accounts van de groep verwijderen. Daarop besloot ook YouTube de omstreden van het  platform te weren.  De videodienst van Google zegt geen vehikel te willen zijn voor schadelijke samenzweringstheorieën

Experts maken zich zorgen over de verspreiding van onbewezen theorieën via sociale media. Die hebben in het verleden tot geweld geleid. Zo drong in 2016 een gewapende man een pizzeria in Washington binnen. Hij had in online nepberichten gelezen dat Hillary Clinton bij een crimineel netwerk zou horen dat minderjarige seksslaven had verstopt in het restaurant.

Lees ook: Politie raadt pedojagers af om voor eigen rechter te gaan spelen: ‘Dit gaat een stap te ver’

ANP