Misdaad

Twee jaar cel voor man (22) die per ongeluk filmende vriend doodschoot

De 22-jarige Frank Y. is woensdag door de rechter veroordeeld tot twee jaar celstraf in een jeugdinrichting. Hij schoot in januari per ongeluk een vriend dood tijdens de opnames van een videoclip in Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vier jaar geëist, maar de rechter ziet meer heil in het jeugdrecht. De rechtbank in Amsterdam sprak Frank Y. woensdag vrij van doodslag. Hij is wel veroordeeld voor dood door schuld en verboden wapenbezit.

Lees ook: Vier jaar cel geëist tegen man die per ongeluk filmende vriend doodschoot

Tijdens filmen videoclip

Het 26-jarige slachtoffer was in januari met drie vrienden bezig met de opname van een videoclip in een studentenwoning in de flat Daalwijk, in Amsterdam-Zuidoost. Daarbij zou Frank Y., die als acteur in de clip optrad, ongewild hebben geschoten en werd de fotografiestudent dodelijk geraakt. Hij had een schotwond in zijn rug.

De rechtbank vindt dat er sprake is van roekeloos handelen. “Het gaat om een zeer ernstig gebrek aan zorgvuldigheid. Hij wist dat het wapen illegaal en gevaarlijk was. Hij dacht op zeer lichtzinnige wijze dat er geen sprake was van risico’s”, concludeerde de rechter.

Lees ook: ‘Student (26) in Amsterdam per ongeluk gedood bij opname videoclip’

Geen kwade bedoelingen

Volgens de rechtbank had Frank Y. het vuurwapen een paar maanden voor het dodelijke incident aangeschaft. Hij had geen kwade bedoelingen, zei de rechter. “Er was een goede band en geen sprake van spanning of ruzie tussen beiden.”

Frank Y. was 21 jaar tijdens het incident en zit sindsdien in een jeugdinrichting. De rechtbank kiest ervoor dat hij daar ondanks zijn leeftijd zijn straf mag uitzitten. “Het verblijf in de jeugdinrichting heeft een duidelijk positieve invloed op de verdachte.”

De rechtbank benadrukt dat hij wel de hele straf moet uitzitten. Twee jaar is het maximale verblijf in een jeugdinrichting.