112

Twee doden bij proefvaart voor bezoek koning Willem-Alexander aan Indonesië

Bij een ongeluk met twee boten in Indonesië zijn minstens twee mensen om het leven gekomen. Er worden nog meerdere mensen vermist. Het ongeluk gebeurde tijdens een proefvaart voor het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Aan boord waren volgens het Indonesisch ministerie van Binnenlandse Zaken ook functionarissen van de Nederlandse ambassade. Een van hen raakte lichtgewond. Het is de bedoeling dat het koningspaar de provincie Midden-Kalimantan donderdag bezoekt.

Nationaal park

Het ongeluk gebeurde in het Sebangau National Park. De koning en koningin willen donderdag langsgaan bij een onderzoekscentrum dat midden in het veenbosgebied ligt en ze krijgen een rondleiding langs projecten die bijdragen aan het behoud van de leefomgeving van orang-oetans.

Lees ook: Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima nemen corona-maatregelen

Het programma van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Indonesië wordt “versoberd”, na het dodelijke ongeval maandag met twee boten die ter voorbereiding op het bezoek een proefvaart maakten. Het programma wordt “uit respect voor de nabestaanden van de slachtoffers” aangepast, laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten. Op welke wijze dit gebeurt, wordt dinsdag door de RVD bekendgemaakt.

Het koningspaar kwam maandag aan in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Ze hebben aangegeven geschokt te zijn en ‘leven intens mee met nabestaanden van de slachtoffers en de gewonden’. Hun medeleven is ook overgebracht aan president Joko Widodo.

Redactie/ANP