112

Helikopter van Defensie crasht bij Aruba: twee bemanningsleden dood

In de omgeving van Aruba is zondagmiddag (lokale tijd) een defensiehelikopter neergestort. Daardoor zijn twee van de vier bemanningsleden om het leven gekomen. Dat heeft de commandant der strijdkrachten Rob Bauer maandagochtend op een persconferentie bekendgemaakt.

Het gaat om een helikopter van het type NH90. Het toestel vertrok rond 14.30 uur lokale tijd (20.30 uur Nederlandse tijd) van Aruba en stortte ongeveer 12,5 kilometer uit de kust in zee. De twee andere bemanningsleden zijn niet ernstig gewond geraakt.

Slachtoffers

De twee omgekomen bemanningsleden zijn een man een een vrouw. Het gaat om de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Nadat de twee slachtoffers uit het toestel waren gehaald, is nog gepoogd om ze te reanimeren.

Het ongeluk gebeurde tijdens een patrouillevlucht voor de Kustwacht. Het betrof een helikopter van het marineschip Zr.Ms. Groningen. De reddingsmissie na de crash werd bemoeilijkt door harde wind, hoge golven en de invallende duisternis.

Oorzaak onderzocht

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Alle defensiehelikopters van het type NH90 worden voorlopig aan de grond gehouden. Volgens Bauer ligt het in de rede dat deze toestellen eerst onderzocht worden. Dat onderzoek zou dan worden uitgevoerd door de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD).

Inmiddels is de zwarte doos van de gecrashte helikopter gevonden en geborgen, meldt het ministerie van Defensie. De vluchtrecorder kan gebruikt worden voor het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Zo’n zwarte doos neemt onder meer de gesprekken op die in de cockpit worden gevoerd. Ook worden de technische gegevens van het toestel in de gaten gehouden door de zwarte doos.

De persconferentie van Bauer begon maandagochtend om 05.00 uur, nadat de nabestaanden waren ingelicht. Voor de Zr.Ms. Groningen werd na het ongeval een ‘black hole’ ingesteld, wat inhoudt dat de bemanning niet vrij met de buitenwereld kan communiceren. “Om zo te voorkomen dat ouders, partners en collega’s in Nederland via anderen overvallen worden door dit soort afschuwelijk nieuws”, aldus Bauer.

Condoleanceregister

Op defensie.nl is een condoleanceregister voor de omgekomen militairen geopend.

Beeld: Ministerie van Defensie