Misdaad

Twee verdachten moord Derk Wiersum voor de rechter

Woensdag staan twee verdachten voor de rechter in de zaak rond de moord op Derk Wiersum. De advocaat van kroongetuige Nabil B. werd in september vorig jaar doodgeschoten voor zijn hun in Amsterdam.

Het gaat om een tussentijdse zitting. Giërmo B. en Moreno B. (geen familie) worden verdacht van betrokkenheid bij de moord. Door de coronamaatregelen zijn er maar een minimaal aantal mensen aanwezig. De twee verdachten zullen er niet bij zijn.

DNA-sporen in vluchtauto

De 36-jarige Giërmo B. werd negen dagen na de moord gearresteerd, Moreno B. (31) volgde in januari. Volgens het Openbaar Ministerie is uit onderzoek gebleken dat Giërmo B. in de periode rond de moord de vluchtauto heeft gebruikt.

Lees ook: Rechtszaak Derk Wiersum: ‘Neef Taghi coördineerde de moord’

In de auto zijn DNA-sporen ontdekt van zowel Wiersum als van de beide verdachten. Justitie beschouwt het tweetal als “direct betrokken” bij de moord.

Derde verdachte

Tjalling van der Goot stopte eerder week als advocaat van Giërmo B., maar gaf niet aan waarom. Jacques Taekema is zijn opvolger. De rechtbank bespreekt woensdag alleen of het voorarrest van de twee verdachten wordt verlengd.

Lees ook: Advocaat legt verdediging verdachte moord op Derk Wiersum neer

Anouar T., een neef van Ridouan Taghi, is de derde verdachte in het moordonderzoek. Hij kwam begin maart apart voor de rechter. T. kwam in een ander onderzoek bovendrijven en zou een aansturende rol in het moordcomplot hebben gespeeld.

Brein Ridouan Taghi

Derk Wiersum was een van de advocaten van Nabil B., kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in dat proces. Hij werd vorig jaar december opgepakt in zijn schuilplaats in Dubai.

Aangenomen wordt dat Taghi de opdrachtgever is van de moord op Wiersum, als wraak op ‘verrader’ Nabil B. Eerder werd in maart 2018 Nabils niet-criminele broer doodgeschoten, kort nadat bekend werd dat Nabil B. kroongetuige zou worden.

Lees ook: Nieuwe zittingsronde rond vermeende ‘geoliede moordorganisatie’ van Taghi

De moorden op Nabils broer en advocaat Wiersum veroorzaakten een grote schokgolf binnen en buiten de gerechtelijke wereld. Sindsdien staat het liquidatieproces Marengo op scherp en worden verschillende ‘betrokkenen’ beveiligd.

ANP