Sport

Turncommentator Hans van Zetten stopt per direct na ophef

Hans van Zetten stopt per direct als turncommentator bij NOS Sport. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt. Aanleiding van het vertrek van de 72-jarige Van Zetten is de ophef die ontstond na publicaties over zijn rol in een turnzaak uit 2011.

Bij die zaak zijn ook turnsters van de Zoetermeerse vereniging Pro Patria betrokken. Van Zetten is erelid van deze turnvereniging en bemoeide zich destijds met de kwestie. Uit recente publicaties bleek dat hij zich daarbij ongepast en kwetsend had uitgelaten over de jonge turnsters.

Lees ook: KNGU stopt per direct topsportprogramma vrouwenturnen

Verstandig om te stoppen

Voor de NOS waren die uitlatingen aanleiding om met Van Zetten aan tafel te gaan. In dat gesprek kondigde Van Zetten aan te stoppen als freelance-commentator. “Het is verstandig dat Hans de conclusie trekt om te stoppen en ons niet met deze kwestie te belasten”, zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport.

“Anno 2020 zitten we nog volop in de onthullingen over misstanden in de turnwereld”, vervolgt Nooter. “Daar moet een NOS-commentator onbevangen en met respect over kunnen spreken en oordelen. En dus is dit een wijs besluit, hoe jammer het ook is dat het na 34 jaar zo afloopt.”

ANP